Peter Szijjarto – Srbija je ključna dražava zapadnog Blakna

Grlić Radman – mora prethoditi rješavanje otvorenih pitanja

»Srbija je ključna država zapadnog Balkana i njeno članstvo u EU-u je od strateške važnosti«, rekao je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, nakon čega je njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman kazao da tome mora prethoditi rješavanje otvorenih pitanja.
Szijjarto je u Nagykanizsi nakon susreta s hrvatskim kolegom Grlićem Radmanom naglasio kako je stabilnost zapadnog Balkana ključna za Europu i da se ona može dobiti »prvenstveno integracijom«, pa je kritizirao spor proces proširenja kao »stratešku pogrešku« EU-a. »U geopolitici nema vakuuma – ako to neće biti EU, ima i drugih kandidata«, zaključio je mađarski šef diplomacije.
Grlić Radman se složio oko potrebe europske perspektive zapadnog Balkana, pa tako i Srbije, no naglasio da »postoje određena pitanja koja opterećuju bilateralne odnose« Zagreba i Beograda na koje se treba odgovoriti prije podrške srbijanskom napretku prema Europskoj uniji.
»Mi tragamo još uvijek i pitamo Srbiju o 1858 nestalih. Njihove obitelji su još žive. Nas pogađa ta bol koju vidimo kad obilježavamo Dan nestalih kod onih koji ne znaju gdje su im članovi obitelji«, rekao je hrvatski ministar. Najavio je da će u subotu biti u Crnoj Gori gdje će s crnogorskim šefom diplomacije položiti vijence povodom 30. godišnjice otvaranja logora koji je »bacio sjenu na sve što je ljudsko«, u kojem je bilo zatočeno preko tri stotine civila iz Dubrovnika i okolice. Grlić Radman je naglasio da želi da se tako dostojno obilježe i logori koji su bili u Srbiji. Ministar od Srbije očekuje i poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, tako da ona dobije jednak status kao srpska manjina u Hrvatskoj koja ima zagarantirana mjesta u parlamentu. »To su temeljna pitanja – pitanja vladavine prava«, zaključio je ministar.