Poetski prikaz “Avaških godina”

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a „Bunjevačko kolo”. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati.
Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635.
Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji.
Zbirka pjesama „Avaške godine“ Milovana Mikovića iz 1991. napisana je na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata. Bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice.
»Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednosatnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatstvu a suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog«, navodi redateljice Mlinko.