Položeni temelji Fondacije Antun Gustav Matoš

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić održala je u utorak radni sastanak s predstavnicima hrvatske zajednice koji će biti uključeni u pokretanje rada i funkcioniranja prostora kojega je hrvatska zajednice nedavno dobila u Beogradu. Sastanku su prisustvovali opunomoćeni ministri veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Maja Bogdan i Stjepan Glas, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, upravitelj zaklade Spomen dom bana Josipa Jelačića Goran Kaurić, vlč. Jozo Duspara, vlč. Marko Kljajić, vijećnik HNV-a Josip Čačić, predsjednik povjerenstva za odnose s crkvom HNV-a Mato Princip, elektor iz Zemuna Branko Kajić, elektorica iz Surčina Irena Obradović, predsjednica HKD-a Hrvatski kulturni centar iz Beograda Ljiljana Crnić i dopredsjednik istoimene udruge Aleksandar Alač, predsjednica Hrvatske čitaonice Fischer Katica Naglić i predsjednik Društva hrvatske mladeži Zemuna Petar Dujić.
Na sastanku je bilo riječi o načinima i modelima funkcioniranja i upravljanja dobivenim prostorom u Beogradu, ciljevima i zadacima rada i načinu uključivanja pripadnika hrvatske zajednice. U tom kontekstu, predloženo je osnivanje Fondacije Antun Gustav Matoš.
»Nadam se da će Beograd biti ponos svih Hrvata jer znam da će ova ekipa koja je večeras bila dati srce da budemo jedno, da pokažemo da nismo dica i da je svima u interesu da mislimo isto. Naravno, uvik može biti oscilacija ili malih nesporazuma, ali znajući ih, jer sam često radila s i uz njih ili putovala kao izvještač Radio Kruga i TV Jadrana, nekada i Hrvatske riječi, znam da bolju ekipu teško da se može sastaviti. Nema jala, nema mržnje, nema sujete, a to je predznak da cilj ostvarimo i sve što je zacrtano«, kazala je nakon sastanka predsjednica HKD-a Hrvatski kulturni centar iz Beograda Ljiljana Crnić koja je uz Aleksandra Alača bila i inicijator ideje i vizije o funkcioniranju prostora u Beogradu.
Prijedlog osnivanja Fondacije Antun Gustav Matoš bit će iznijet na usvajanje pred vijećnike Hrvatskog nacionalnog vijeća na sljedećoj sjednici Vijeća.

Izvor i foto: HNV