Ponovno izostala reakcija državnih tijela na govor mržnje spram Hrvata

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iskazuje veliku zahvalnost domarima Osnovne škole Filip Kljajić u Beogradu što su, kako su prenijeli mediji u Srbiji, u četvrtak, 19. rujna, u dvorištu škole prekrečili sramne grafite mržnje spram Hrvata i ujedno izražava zabrinutost zbog ponovnog izostanka bilo kakvog reagiranja službenih institucija u Srbiji glede prijetećih poruka upućenih Hrvatima u javnom prostoru.
Podsjećanja radi, prije punih deset dana, na zidovima Osnovne škole Filip Kljajić u Beogradu su se pojavili grafiti sa snažnim antihrvatskim porukama, a u dijelu srbijanske javnosti o tome se pisalo tek desetak dana kasnije i ponovno nije bilo odgovarajućih reakcija državnih institucija i nositelja vlasti, što dodatno u hrvatsku zajednicu unosi nemir i strah. Prvotnu argumentaciju koju je iznio ravnatelj škole pojedinim medijima držimo pomalo uvredljivom, jer je izostanak uklanjanja grafita mržnje pravdao nedostatkom sredstava, a nastojanje da se uklanjanje grafita stavi u nadležnost nastavnice likovnog i njezinih učenika smatramo simpatičnim, no ne i primjerenim, jer ono treba biti poduzeto od nadležnih institucija i mjerodavnih tijela.
Stoga još jednom izražavamo zabrinutost zbog nereagiranja državnih institucija i nositelja vlasti koji se ne očituju zbog ovakvih pojava u srbijanskome društvu dok istodobno svoju pozornost usmjeravaju na slične događaje koji se zbivaju u susjednim zemljama. U društvu koje je posvećeno europskim integracijama, kao što je slučaj u Srbiji, ovakve negativne pojave institucije u Srbiji moraju ne samo javno osuditi već odgovarajuće sankcionirati. Tim prije, jer Hrvati u Srbiji i njihove institucije nastoje biti integralnim dijelom srbijanskog društva, predstavljaju zajednicu koja je i jedna od najsnažnije proeuropski orijentiranih te nastoji dati svoj puni doprinos napretku Srbije u EU integracijama.

Tomislav Žigmanov,
predsjednik DSHV-a