Predstavljena knjiga prof. dr. Tereze Horvat Skenderović »Vita Organica«

U okviru Međunarodnog festivala organskih proizvoda Biofest, kojeg su ovoga tjedna 19. put organizirali Udruženje Terra’s i Otvoreno sveučilište iz Subotice, danas je u Eko centru na Paliću održano predstavljanje autobiografije Vita Organica prof. dr. Tereze Horvat Skenderović, koja je, osnivajući 1990. godine spomenuto udruženje, ispisala povijest razvoja organske proizvodnje na našim prostorima.

Vita Organica tiskana je u nakladi subotičkih udruženja Terra’s i Organic Control System, a prema riječima autorice Tereze Horvat Skenderović nastala je iz njene želje i stremljenja da rekonstruira inserte iz svog života, ali i dostignuća, uspjehe, poraze, zablude u realiziranju projekta organske hrane i njegovog utjecaja, odnosno prisutnosti u našim životima.

»Vita Organica je okrenutost ka prirodi, okrenutost sebi, pojedincu, zajednici. Ona nudi samo jedan od mogućih puteva koji vode do kvalitetnijeg, zadovoljnijeg života, ali ne materijalnim bogatstvom i moći. Voljela bih kad bi ova knjiga našla put do onih koji proizvode organsku hranu, mogla bi im biti neka vrsta podrške ili ohrabrenja. Voljela bih da u vremenima koja dolaze i koja će, nadam se, obilježiti daleko veće korištenje organske hrane, ova knjiga svjedoči o počecima i vremenu kada smo zaorali prve brazde organske poljoprivrede u ovoj regiji. Voljela bih da ova moja životna priča bude poticajna za one koji imaju energije, snage, hrabrosti da zakorače u ovo područje i da se iskažu u njemu«, navela je Horvat Skenderović.

Urednik Vita Organice prof. dr. Boško Kovačević, sociolog je rekao da ovu knjigu doživljava kao stožernu knjigu, onu koja traži druge knjige, nove naslove, nove autore, ukoliko se želi razvijati »organska priča« i uvjeriti ljude da moraju voditi računa, »jer je hrana ozbiljan konstituent naših života«.

Jedan od recenzenata knjige je prof. dr. Duško Radosavljević, politolog, sveučilišni profesor, koji je Terezu Horvat Skenderović nazvao veterankom civilno-društvenog pokreta, jednom od pionirki zalaganja za zdravu, organsku hranu, ali i osobom koja s ekipom suradnika s Otvorenog sveučilišta Subotica ima veliku zaslugu što spomenuta institucija nosi epitet rodnog mjesta nevladinog sektora u Vojvodini, a i šire.

»Tereza je svoju studiju u knjizi podijelila u četiri cjeline, gdje nam prvo pokazuje svoju osobnu iskaznicu (tko je, što je, odakle je, kamo je htjela ići, kako se i zašto opredijelila za svoju misiju). Drugu cjelinu je posvetila organskoj proizvodnji hrane i svemu onom što je radila u ovom području. U trećem dijelu se nalaze iskazi mnogobrojnih njenih suradnika od kojih možemo saznati o veličini njenog pothvata, njenim dometima i pretpostavljenim aktivnostima za budućnost, a u četvrtom kronologija Udruženja Terra’s od 1990. do 2023. Ovaj dio se prigodno završava i osvrtom na njenu znanstvenu i stručnu aktivnost.«

Knjiga Vita Organica može se kupiti u prodavaonici zdrave hrane Bioteka u Subotici (Trg Jakaba i Komora 7/6), po cijeni od 900 dinara.