Predstavnici HNV-a sastali se s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država

Sastanak predstavnika Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Nj. E. Jeffrey Godfrey-a održan je u srijedu 9. rujna u Somboru. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji sastanku su prisustvovali Željko Šeremešić, dopredsjednik HNV-a za Sombor i Darko Baštovanović, međunarodni tajnik.
Predstavnici HNV-a su veleposlanika SAD-a informirali o aktualnom stanju hrvatske nacionalne manjine, aspektima ostvarivanja prava i problemima i izazovima s kojima se hrvatska manjina suočava.
Baštovanović je istaknuo da je hrvatska nacionalna manjina odnosno njezine krovne institucije među najposvećenijim zajednicama kada je u pitanju proces europskih integracija i članstvo Srbije u velikoj europskoj obitelji, te da su institucije zajednice uvijek u tome procesu nastojale dati svoj puni doprinos, posebice u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 koja se odnose na ljudska i manjinska prava i opće slobode. Baštovanović je isto naglasio da je komunikacija s veleposlanstvima zapadnih demokracija od iznimne važnosti za hrvatsku zajednicu i da je njihova potpora nastojanjima HNV-a više nego važna. Kada je pak u pitanju suradnja s predstavnicima Republike Hrvatske, međunarodni tajnik je istaknuo da je ta suradnja intenzivirana u posljednjih nekoliko godina, a posebice je osnažena politika aktivne komunikacije otkako je na čelu Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković.
Dopredsjednik HNV-a Šeremešić upoznao je veleposlanika s aktualnim problemima hrvatske manjine u Somboru i lokalnim prilikama u naseljima Monoštor i Bereg. Kao neke od ključnih problema na lokalnoj razini istaknuto je nepostojanje okvira za sudjelovanjem i participacijom Hrvata u vlasti, podzastupljenosti u javnome sektoru, kao i neadekvatne politike financiranja kulturnih praksi Hrvata na lokalnoj razini.

Foto: hnv.rs