Pripreme za Dužionicu u Somboru

SOMBOR – U crkvi Presvetog Trojstva u Somboru predstavljeni su bandaš i bandašica ovogodišnje Dužionice u Somboru. To su Nikoleta Malenić i Tomislav Čeljuska.
»Lijepo je vidjeti da su ove godine bandaš i bandašica mladi koji su dio vjerničkog tijela naših župa i ovog kraja. Nadam se da će ovo biti poticaj da će svake godine bandaš i bandašica predstavljati budućnost mladih, ovih salaša, vjernika«, rekao je predstavljajući bandaša i bandašicu župnik crkve Presvetog Trojstva Josip Pekanović.
»Dužionica je posebna prigoda da se prikaže zahvala Bogu i za žetvu i za dobar urod žita, prigoda da se mladi i djeca obuku u nošnje. Na taj način čuvamo ono što jesmo i zbog toga mi je čast što sam izabrana da ove godine budem bandašica«, kazala je Nikoleta Malenić.
Pripreme za Dužionicu nastavljene su nakon mise u Hrvatskom domu gdje su bandaš i bandašica sa svojim obiteljima uz pomoć Nazorovih fokloraša pripremali ukrase od slame koje nosi svaki sudionik Dužionice. Krunu od slame, koja je uz kruh simbol Dužionice izradila je Janja Pekanović.
HKUD Vladimir Nazor ove godine Dužionicu organizira 85. puta, a pokrovitelj proslave je Grad Sombor. Dužionica će biti održana u nedjelju, 21. srpnja.