Proslava Velikih Tekija

PETROVARADIN – U svetištu Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu, proslavljena je Snježna Gospa, koja u narodu nosi naziv Velike Tekije. Slavlje je i ove godine započelo 4. kolovoza dolaskom brojnih vjernika hodočasnika u svetište iz svih župa Srijemske biskupije, Beogradske i Subotičke biskupije, te vjernika iz Hrvatske, dok je središnje slavlje održano 5. kolovoza. Kao i svih prethodnih godina hodočasnici su prije misnih slavlja pristupali sakramentu ispovjedi na hrvatskom, mađarskom i staroslovenskom jeziku, nakon čega su služene svete mise. Večernju pontifikalnu misu na hrvatskom jeziku predvodio je hvarski biskup mons. Petar Palić u koncelabraciji sa srijemskim biskupom mons. Đurom Gašparovićem, generalnim vikarom Srijemske biskupije mons. Eduardom Španovićem, župnikom domaćinom upraviteljem biskupijskog svetišta vlč. Ivanom Rajkovićem, te svećenicima Srijemske biskupije.

U zavjetnoj crkvi kao spomeniku zahvalnosti Nebeskoj majci u svetištu Srijemske biskupije, više od tri stoljeća se nalazi čudotvorna slika Gospe Tekijske, po čijem zagovoru Bog dijeli obilje milosti hodočasnicima, što svetište čini povlaštenim mjestom molitve. Prema predaji, u neposrednoj blizini današnje crkve svetišta nalazila se srednjovjekovna bogomolja posvećena Blaženoj Djevici Mariji koju su najvjerojatnije podigli petrovaradinski cisterciti. Nakon osmanlijskoga zaposjednuća 1526. godine, na tom se prostoru spominju derviši i skromna tekija sa džamijom koja je služila i kao dom za molitvu i kao odmorište.
„Naše svetište vezano je za petrovaradinsku bitku koja se odigrala 5. kolovoza 1716. godine i nerazdvojno je povezano sa tom bitkom. U toj bitci austrugarska vojska je pobijedila islamsku, vojsku i poslije nje rekao bih da je na ovim prostorima naša vjera katolička, krščanska, ostala. Turci više nikada nisu došli na ove prostore. U tome je značaj toga datuma i posebno zato što je sam vojskovođa princ Eugen Savojski, po svome priznanju dobio nadahnuće upravo od Gospe Snježne, da u toj bitci i pobijedi. Uvjeren da je pobjeda izvojevana Gospinim zauzimanjem, Eugen Savojski je crkvi Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, darovao sliku Bogorodice s djetetom – Isusom u naručju, čijoj je zaštiti povjeravao sebe i svoju vojsku u ratnim pohodima“, kaže upravitelj svetišta vlč. Ivan Rajković.

Hodočasnici sliku Bogorodice s djetetom smatraju čudotvornom zbog nebrojano uslišanih molitava, o čemu svjedoče zavjetni darovi i zahvale u crkvi. Svetište Gospe Tekijske u Petrovaradinu je veoma poznato hodočasničko mjesto brojnih vjernika i namjernika, domaćih i stranih. Ipak, najveći broj ih se okupi na proslavi blagdana sv. Joakima i Ane roditelja Blažene Djevice Marije, kojega Petrovaradinci nazivaju Male Tekije i proslavi svetkovine Gospe Snježne, odnosno Gospe Tekijske, Velike Tekije, kao središnje slavlje u godini.

„Tradicijski na svetištu se i na dan Malih i Velikih Tekija, okuplja veliki broj hodočasnika. Proteklih godina učinjeno je mnogo na osvješćivanju vjernika o značaju toga datuma. Prošle godine kada je Srijemska biskupija slavila 10. obljetnicu osamostaljenja, bilo je 20 posto više hodočasnika nego što ih uobičajeno bude na proslavi Velikih Tekija. Postala je praksa da u uočnici vigilije, uoči blagdana, večernjice budu posjećenije, zato što ljudima više odgovara doći nedjeljom, nego radnim danom“, ističe vlč. Rajković.
Prema njegovim riječima, vjernici su svijesni značaja svetišta, a tijekom cijele godine posjećuju ga vjernici iz Srijema, Bačke, Banata, Hrvatske. Pored vjernika katolika, u svetište dolaze i vjernici drugih vjeroispovjesti. Poslednjih godina postala je praksa da središnje misno slavlje uoči i na dan proslave Velikih Tekija, predvode biskupi iz Hrvatske
.
„ Cilj nam je da nas posjete biskupi iz hrvatskog govornog područja kako bi se uvjerili da nas ovdje ima i da ovdje postoji živa katolička kršćanska vjera. Smatram da ne smijemo ostati izolirani kao vjernici“, navodi župnik Rajković.

U svojoj propovjedi mons. Palić je posebno istaknuo da na svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu, svećenici i hodočasnici osjećaju sigurnost, Marijin zagovor i njezinu majčinsku zaštitu, zbog čega su nam, kako je kazao, svima skupa marijanska svetišta posebno draga.
„ Bez obzira sa kakvim događajima povezujemo njihov nastanak i početak, svetišta su danas za svakog kršćanina dobre volje, mjesto posebne milosti i uslišanja. Gledajući Mariju i njezin primjer i mi danas želimo učeći od nje, u svoje srce primiti riječ božju i prihvatiti je da nam bude vodilja u životu. Svi smo razumjeli da na ovom svijetu nije onako kako bi moglo biti, ili kao što je nekada bilo. U ovom svijetu u kojem danas živimo, osjećamo da nam ponestaje vina, a to se vino danas zove ljubav, razumijevanje, odgovornost, poštivanje drugoga, sklad u obitelji. Naša djeca za svoj život trebaju puno više od površnosti i materijalnih stvari. Uzrok ove krize je zapravo kriza Boga. U ovom svetištu nam je na poseban način pred očima lik Nebeske majke, koju zovemo odvjetnicom, braniteljicom, pomoćnicom i posrednicom. U tjeskobama smo i zato molimo Blaženu Djevicu Mariju da nam ona pomogne i da se zagledani u njezin primjer otvorenosti božjem naumu spasenja, svi mi prisnije privinemo uz Isusa Krista i prihvatimo njegovu ruku spasa“, poručio je između ostalog vjernicima mons. Palić.
Euharistijsko slavlje završeno je tradicionalnom procesijom sa svijećama i slikom Majke Božje Tekijske kroz prostor Križnoga puta uz svetište Gospe Tekijske. Na dan svetkovine 5.kolovoza, svečano misno slavlje na hrvatskom jeziku, održano je u 11 sati. Predvodio ga je također hvarski biskup Petar Palić, u zajedništvu sa srijemskim biskupom mons. Đurom Gašparovićem, beogradskim nadbiskupom mons. Stanislavom Hočevarom, rektorom svetišta vlč. Ivanom Rajkovićem i 10 koncelebranata Srijemske biskupije.

I ove godine, svetište Gospe Tekijske, posjetilo je više stotina hodočasnika iz više biskupija.
„Svake godine dolazim na ovaj dan u svetište najviše radi procesije. To je za nas nešto posebno. I mi u Zemunu poštujemo Zemunsku Gospu. Aktivan sam u pastoralu preko 50 godina, a 28 godina sam bio orguljaš u crkvi i vodio zbor. Obeležavanje ovog blagdana je za od velikog značaja jer sam uz Gospu oduvijek, od kako znam za sebe“, kaže Ivan Figl iz Zemuna.
Organizirano sa svojim upnikom su i ove godine na svetište u Petrovaradinu došli i hodočasnici iz Maradika.
„Meni ovo svetište kao vjerniku puno znači. Dolazim svake godine i dolaziću dokle god me zdravlje bude služilo. Još kao dijete sam na ovo sveto mjesto dolazila sa prabakom. Tada je bilo mnogo ljepše, a bilo je i više vjernika. Sada nas je nažalost sve manje. Ovdje odmorim svoju dušu i probleme ostavim majci Božjoj, da se moli za moju obitelj i za cijeli svijet“, kaže Olih Ana.

„Svake godine dolazim u ovo svetište, jer boravak na ovom mjestu je za mene duševni mir“, kaže za naš tjednik Marija Huber dodajući.
„Dolazila sam još kao dijete sa svojom obitelji, a sada dolazimo organizirano autobusom sa svećenikom. Ove godine nas je mnogo manje nego prošle godine, ali je neopisivi osjećaj spokoja duše koje osjetimo kada smo ovdje“.