Proslavljena 89. Dužionica u Somboru

Ovogodišnji bandaš je budući student Filozofskog fakulteta u Osijeku Marko Firanj a bandašica je učenica  Nikolina Petrović, koji su skupa s članovima HKPD Vladimir Nazor nakon sv. mise te prolaska kroz grad uz tamburaše zaigrali kolo na trgu ispred Gradske kuće. Zatim su se uputili ka Županiji gdje su kruh od novoga žita predali gradonačelniku Sombora Antoniu Ratkoviću.

Predajući kruh  gradonačelniku Sombora Nikolina Petrović je rekla kako je kruh koji predaje »simbol rada i posvećenosti našim poljima i našoj ravnici«.

»Mnogo truda, rada i muke stoljećima se ulaže kako bi se od zrna posijanog u zemlju došlo do zrna u klasju žita. Upravo iz tog razloga Dužionica se slavi kao zahvala Bogu za uspješno završenu žetvu, za kruh koji će se blagovati tijekom cijele godine, koji će se naći na svakom stolu i u svakom domu. Znajući važnost blagoslovljenog kruha od novoga žita želimo Vama gradonačelniku Grada Sombora predati simbol žetelačkih svečenosti. Primite ga, podijelite s nama svu radost današnjeg dana«, rekla je bandašica.

Gradonačelnik Ratković se na koncu zahvalio vrijednim žeteocima i poručio kako je »Dužionica jedna od najstarijih i najznačajnijih tradicija koja se njeguje u Somboru. Izreka kruh sa sedam kora nam kazuje koliko je između surove stvarnosti i neizvjesne krajnosti zemljoradnik umio iz kamena i znoja svog, teškom mukom i poštenim radom, iznjedriti hleb, kruh ili kruv. Zato je najslađi onaj iz svoje njive«, rekao je Ratković i zahvalio se svima na trudu radu i naporu koji je uložen u ovogodišnju žetvu i proslavu Dužionice.

Nakon predaje kruha održan je sastanak s gradonačelnikom u kojem su sudjelovali predstavnici udruga, srbijanske Vlade, NIU Hrvatska riječ, te Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša.

Proslava Dužijance nastavljena je u Hrvatskom domu, gdje je priređen risarski ručak.

U programu koji je prethodio risarskom ručku  obratila se i savjetnica u Ministarstvu kulture Alma Rizvanović koja je rekla kako je »Dužionica jedan od najstarijih događaja i manifestacija u Somboru, manifestacija koja ima posebnu tradiciju i osobenost. Ministarstvo kulture vam i dalje stoji na raspolaganju kao i svih ovih godina kroz različite programe i projekte koje smo spremni financirati i na taj način održavati osobenost svih nacionalnih zajednica u Republici Srbiji«.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice