Prosvjedna nota Srbiji zbog prisvajanja hrvatske kulturne baštine

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova uputlo je prosvjednu notu zbog posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom povodom Deklaracije »Granice srpske književnosti«.

Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je notom »najoštriji prosvjed zbog novog posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom«, navodi se u priopćenju MVEP-a.

»Republika Hrvatska neprihvatljivim drži sadržaj Deklaracije pod nazivom ‘Granice srpske književnosti’ koja je usvojena na nedavnoj ‘Četvrtoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji’, a u kojoj se ponovno neargumentirano prisvajaju dijelovi hrvatske nacionalne kulturne baštine«, poručuje MVP.

»Za Republiku Hrvatsku ovo je nastavak djelovanja i prakse institucija Republike Srbije kojem smo bili svjedoci tijekom nedavnog usvajanja Zakona o kulturnom nasljeđu i radi čega smo tada uputili službenu notu Republici Srbiji«, dodaje se u priopćenju.

MVP također ističe kako je »posezanje te prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu europskih vrijednosti i suradnje kao jednih od temeljnih odrednica Europske unije čijem članstvu aspirira i Republika Srbija«.

Ranije ovoga tjedna Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Matica hrvatska zajedničkom su izjavom reagirale na novu Deklaraciju »Granice srpske književnosti« ističući da se u toj deklaraciji naslućuje imperijalistička podloga za širenje stvarnih granica srpske države jednoga dana u budućnosti.

Tu su deklaraciju potpisale sve katedre za srpski jezik i književnost u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, svi pedagoški fakulteti, Matica srpska, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Institut za jezik i Institut za književnost.

Govoreći o granicama srpske književnosti u toj se deklaraciji opet poseže za dubrovačkom književnošću, s time da to sada čine na tankoćutniji način uvodeći termin »dvostruka pripadnost«, poručili su HAZU i Matica hrvatska.

(Hina)

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice