Raste topoteka Hrvata u Srbiji

Topoteka Baština Hrvata u Srbiji (hrvatisrbija.topoteka.net) raste dopunavajući se novim sadržajima, uglavnom starim fotografijama. Podsjetimo, ovu virtualnu arhivsku zbirku na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka pokrenuo je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji s ICARUS-om (Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja).
U skorije vrijeme topoteka je dopunjena materijalima udruga HKC Bunjevačko kolo i KD Ivan Antunović iz Subotice. U pitanju su plakati, pozivnice, ulaznice i drugi materijali vezani za njihove manifestacije i programe (Dužijanca, izložbe, književne večeri, tribine…). Navedeni materijal je iz kolekcije Ljudevita Vujkovića Lamića iz Subotice.
Također, u topografiju su unijete i fotografije iz arhiva HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. Riječ je o fotografijama koje su već ranije bile dostupne na internetskoj stranici ove udruge, a svjedoče o povijesti i radu sekcija toga Društva (slamarske, folklorne, likovne, dramske…). Prava zanimljivost su fotografije poznatih slamarki sa sjevera Bačke. Uz fotografije, topoteka pruža i druge informacije, ukoliko su poznate, o vremenu nastanka fotografije, mjestu, vlasniku i autora, kao i detaljniji opis dokumenta te tagiranje tzv. ključnih riječi.
Trenutačno se u topoteci nalazi preko 800 fotografija i druge arhivske građe koje prikazuju kulturnu baštinu ovdašnjih Hrvata. Kako u ZKVH-u navode, plan je da do kraja godine topoteka dosegne tisuću priloga.
Inače, za potrebe prikupljanja fotografija i druge arhivske građe ZKVH je do sada organizirao susrete s članovima lokalnih hrvatskih zajednica u Monoštoru, Sonti, Beregu i Tavankutu.