Sastanak predstavnika HNV-a i ZVO-a

Zajedničkim projektima do više sredstava

SUBOTICA – Suradnja Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, koja osim na području politike, postoji i u području sporta, točnije nogometa, se nastavlja. Naie, u subomtu, 10. kolovoza, u posjetu Hrvatskom nacionalnom vijeću boravio je predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) iz Vukovara i potpredsjednik Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Srđan Jeremić sa suradnicima. Domaćini su im bili predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin i predstavnici Nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji Petar Kuntić i Ivan Budinčević, koji je ujedno i predsjednik HNV-ova Povjerenstva za sport.
Ovom prigodom bilo je riječi o mogućnostima suradnje, odnosno zajedničkih projekata ovdašnjih Hrvata i Srba u Hrvatskoj. Ova suradnja bi se, kako je ocijenjeno, mogla odvijati u više područja – sporta, kulture ili informiranja, a kao jedan od glavnih izvora za projketna sredstva je istaknut natječaj za regionalnu suradnju kojega raspisuje Kraljevina Norveška.
Također, bilo je riječi i o nastavku suradnje dviju nogometnih reprezentacija – Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj. Ove dvije reprezentacije su ranije odigrale prijateljske utakmice – u Vukovaru i Tavankutu, a s ciljem da pošalju poruku kako dvije manjine žele bolje odnose između dvije zemlje, te da žele biti most suradnje na toj relaciji.
Predsjednik ZVO-a Srđan Jeremić je ovom prigodom uručio komplet dresova za Nogometnu reprezentaciju Hrvata u Srbiji, dar Fudbalskog saveza Srbije (FSS).
Predsjednik Povjerenstva HNV-a za sport Ivan Budinčević izjavio je nakon sastanka kako FSS prati rad Nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji i da ovo nije njihova prva donacija tome timu.
»Suradnja naših reprezentacija se nastavlja. U planu nam je zajednički projekt, zajedničko traženje sredstava kako bio oba tima sudjelovala na Europeadi, europskom prvenstvu nogometnih reprezentacija autohtonih nacionalnih manjina, koje će 2020. godine biti održano u Austriji. Prije dvije godine naše reprezentacije su zajedno išle na ovo natjecanje. Veliki je interes za Europeadu, plaća se kotizacija, tu su i troškovi puta i boravka. U tom smislu, pisat ćemo zajednički projekt za financijska sredstva kako bismo osiguirali sudjelovanje naših timova na ovom natjecanju«, kaže Budinčević.
Idući sastanak predstavnika HNV-a i ZVO-a planira se za rujan.