Šokačku kuću privesti namjeni

Redovita godišnja skupština KPZH Šokadija iz Sonte održana je u subotu, 8. veljače, u mjesnoj Šokačkoj kući. Predsjednik udruge Zvonko Tadijan je ovom prigodom istaknuo najveće probleme u njihovom radu, ali izrazio i nadu u siguran opstanak Šokadije:
»Svjesni smo malobrojnosti i dobne kategorije našega članstva. Stoga me osobito veseli što su danas s nama i naši najmlađi članovi sa svojim roditeljima. Zbog njih se nadam da možemo malo vedrije gledati u budućnost. Šokadija i dalje mora ostati čuvar tradicijske baštine sonćanskih Hrvata – Šokaca, kako materijalne, tako i duhovne. Zbog pojačanog iseljavanja mlađeg dijela sonćanske populacije najveći problem i dalje će nam biti smanjenje broja i starenje aktivnog članstva. No, nadam se da ćemo uspjeti opstati i iza sebe ostaviti snimljenu i zabilježenu našu bogatu baštinu«.
Na skupštini je konstratirana uspješna provedba planiranoga u 2019. godini.
»U prethodnoj godini, uz puno truda i konstantno pomanjkanje financijskih sredstava uspjeli smo realizirati planirane manifestacije, a akcent u radu bio nam je na Šokačkoj kući. Nadam se da ćemo je ove godine konačno dovršiti, jer je već prepoznatljiva i postaje nezaobilazna točka na turističkoj mapi Apatina, a i šire, čak smo i dio jednog međunarodnog projekta koji se tiče sinergije kulture i turizma«, rekla je dopredsjednica udruge Biljana Ribić.
I u ovogodišnjem planu rada dominiraju aktivnosti na konačnom privođenju namjeni Šokačke kuće, ali i neke nove, vezane za književne aktivnosti i očuvanje lokalnog govora. Sve do sada redovite manifestacije u planu su i za 2020. godinu, uz uvođenje jedne nove, književnog susreta stvaratelja na šokačkoj ikavici, a likovna kolonija udruge se planira transformirati u dvodnevnu.
U radu Skupštine sudjelovalo je šezdesetak članova udruge. Članica i donatorica Šokadije, slikarica Ana Tudor, udruzi je i ovoga puta donirala jednu sliku.