Stručni skup – Ukradena sigurnost

Stručni skup za učitelje, nastavnike i profesore pod nazivom »Znanjem do kreativnosti i sigurnosti« održan je 2. listopada u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u organizaciji Udruge Naša djeca, a uz podršku HNV-a. Teme, više nego aktualne, potakle su sudionike skupa o promišljanju i ativnom uključivanju kako u radionice, tako i u naknadne diskusije. Predavači na skupu bili su članovi Fondacije Tijana Jurić Igor Jurić i Jovana Škorić koji su govorili o mogućim opasnostima pri korištenju interneta i o tome kako ih prepoznati. Njihovo svjedočenje i iznošenje brojnih dokaza i činjenica potaklo je nazočne na dodatno promišljanje o ovoj temi, koja iz dana u dan uzima sve više maha i koja je prisutna tu oko nas. Govorili su o tome kako su djeca, a i odrasli najčešće nesvjesni brojnih opasnosti koje vrebaju s interneta, a kao jedan od velikih problema, istaknuli su lažno predstavljanje, odnosno lažne profile. Također, govorili su kako su upravo roditelji i nastavnici ti koji trebaju prvo sebe, a onda i djecu educirati o tome, biti im podrška i na vrijeme prepoznati eventualnu opasnost. Kada je ova tema u pitanju, na kraju izvrsnog predavanja Jurića i Škorić, svi sudionici su se složili oko istoga, a to je da su ovakve edukacije potrebne nastavnicima, učitlejima, roditeljima, a osobito djeci.
U drugom dijelu skupa govorili su profesori hrvatskog jezika i književnosti Morena Rendulić i Bruno Dronjić, a polaznici su imali priliku i unaprijediti svoje znanje u izvedbi online nastave. Teme ovog dijela predavanja bile su »Poticaj čitanja i razumijevanja kod djece« i »Online nastava – prednosti i nedostaci«. Kroz zanimljivo predavanje i radionice profesorica Rendulić potakla je sudionike da ne promišljaju samo o nedostacima nego i o prednostima, kojih je bilo, no kako se većina složila, u manjoj mjeri. Tijekom predavanja prof. Rendulić je iznijela i stavove anketiranih učenika srednje škole, koji su imali brojne primjere i prednosti, ali i nedostataka.
Stručni skup je akreditiran od Pedagoškog zavoda Vojvodine, a organiziran je uz potporu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.