Susret dječjih župskih zborova – Zlatna harfa 2019.

Po 33. puta mali zborovi okupili su se oko Gospodina. Ove godine susret dječjih župskih zborova Zlatna harfa održan je 12. listopada u župi sv. Mihovila arkanđela u Beregu, pod budnim okom mladog vlč. Luke Poljaka. Tema po kojoj su sudionici birali pjesmu, je zaštitnik – zaštitnica župe.
Maleno selo nastanjeno šokačkim Hrvatima, otvorilo je srce i vrata svoje male crkve, urešene posebnim stilom šokačkih šlingova i peškira, tkanih pokrova i prekrivača koji griju u crkvi i tijelo i dušu. Puna crkva djece orila se pjesmom koju su za vrijeme misnog slavlja predvodila djeca iz katedralne župe sv.Terezije Avilske iz Subotice. Misno slavlje predvodio je vlč Daniel Katačić koji je rodom iz ove župe, a uz njega su bili nazočni i vlč. Vinko Cvijin, vlč. Siniša Tumbas Loketić, vlč. Luka Poljak, mons. Stjepan Beretić, vlč. Marijan Vukov, vlč. Dragan Muharem, vlč. Dražen Skenderović, vlč. Josip Štefković i župnik domaćin vlč. Davor Kovačević.
Nakon svete mise djeca su nastavila slaviti Gospodina kroz pjesmu u svojim nastupima. Ovogodišnju Zlatnu harfu otvorili su najmlađi sudionici djeca iz vrtića Marija Petković-Biser i Sunčica s pjesmom Marija dijete u Blatu se rodi, koja je zaštitnica njihovih vrtića. Slijedili su zborovi iz župa: sv. Josipa Radnika iz Đurđina koji su pjevali pjesmu Sveti Josipe, zaštitniče naš, dječji zbor župe sv. Pavla Apostola iz Bača predstavio se pjesmom Sveto Trojstvo. Djeca iz Žednika pjevala su zaštitniku svoje župe sv. Marku evanđelisti. Najbrojniji zbor je bio iz župe Presvetog Trojstva iz Selenče, a oni su izveli pjesmu ns slovačkom jeziku O Mariji. Djeca iz župe Uskrsnuća Isusova, pjevala su svima dobro poznatu pjesmu Ostani s nama. Dječji zbor iz Vajske i Bođana, iz župa sv. Jurja i sv.Ilije skupa su izveli pjesme Prekrasna kruna i sv. Jurju, s po jednom strofom. Na ovogodišnjem susretu zborova nastupio je i zbor župe Presvetog Trojstva iz Male Bosne s pjesmom Trojstvo silno presveto. Da su sv. Petar i Pavao zaštitnici Bajmačke župe saznali smo od djece iz ove župne zajednice, koji su pjevali pjesmu posvećenu svojim zaštitnicima. Djeca iz župe sv. Roka iz Subotice pjevala su svome zaštitniku Zdrav’ Roko prisveti. Kao posljednji zbor koji je nastupio, ali ne i manje bitan nastupio je zbor župe sv. Terezije Avilske iz Subotice s pjesmom Ko Kralja višnjeg vjesnica.
Nakon zapaženog nastupa svih zborova, predstavnicima su uručene diplome-zahvalnice za sudjelovanje na ovogodišnjoj Zlatnoj harfi, te su se svi okrijepili prije polaska na put.
Ova Zlatna harfa bila je ujedno i upoznavanje sa župama i njihovim zaštitnicima. Do sljedećeg susreta, malim župnim zborovima ostaje samo da pjevaju, svako u svojoj zajednici, onako kako oni to najbolje znaju – vesela i otvorena srca.