Susret mladih na Čikeriji 2023.

Čikerija, zaseok na samom sjeveru Bačke, smješten između Mirgeša i Tavankuta bio je u subotu, 19. kolovoza ispunjen molitvom, igrom i smijehom više od 150 djece, mladih, članova obitelji iz Subotice, Tavankuta i okolnih naselja – sudionika Čikerijade. Prvi ovakav duhovno-sportsko-rekreativni dan, na koji gotovo svi dolaze biciklima, 2000. godine je organizirao vlč. Marinko Stantić, da bi ga nakon deset godina pauze prošle godine obnovili župni vikar u crkvi sv. Jurja u Subotici vlč. Tomislav Vojnić Mijatov i župnik subotičke župe Uskrsnuće Isusovo vlč. Vinko Cvijin uz podršku Povjerenstva za pastoral mladih Subotičke biskupije.

Kraj ljeta bila je prigoda da nove generacije mladih vjernika dožive zajedništvo, druženje u prirodi u čikerijanskoj šumi, ali nadasve da slave Boga kroz molitvu i pjesmu. O cilju susreta, te kako je protekao ispričao nam je jedan od organizatora, vlč. Tomislav Vojnić Mijatov.

»Cilj susreta je okupljanje mladih katolika u prirodi kako bi zajedno proveli dan u molitvi, upoznavanju jedni drugih, sportskim aktivnostima, šetnji u šumi te kako bi gradili zajedništvo i stjecali nova prijateljstva. Polazak iz Subotice bio je u 9.30 sati ispred župe Uskrsnuće Isusovo, a blizu 60 mladih vjernika koji su pošli biciklima predvodio je vlč. Vinko Cvijin. Oko 11 sati okupili su se na starom mjestu susreta, kod čikerijanskog križa. Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Dušan Balažević, kapelan u crkvi Uzvišenje svetog Križa u Srbobranu. Pod misom je ispovijedao vlč. Andrija Anišić. Pjevanje na misi animirio je zbor mladih iz Župe Presveto Srce Isusovo u Tavankutu uz vodstvo orguljašice Elizabete Balažević. Nakon mise uslijedio je sportsko-rekreacioni dio susreta. Mladi su bili podijeljeni u timove te su igrali nogomet, odbojku, badminton, a najmlađi sudionici imali su priliku u hladovini igrati društvene igre, plesati, crtati, razgovarati. Prijepodne bila je prilika, za sve sudionike, vožnja špediterom po šumi, što su mladi oduševljeno dočekali. U 14 sati bio je zajednički ručak na otvorenom. Za vrijeme ručka mladi vjernik Petar Huska održao je prigodni nagovor o iskustvu susreta mladih u Lisabonu te njegov osobni susret s papom Franjom za vrijeme bdjenja. Nakon ručka održane su ‘igre bez granica’ i ‘vodene igre’ koje su realizirali članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Tavankut. Susret je završen u popodnevnim satima.«

.

.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice