U Rumi održan 4. Međunarodni festival tamburaških orkestara

Ruma je u nedjelju 10. studenog bila domaćin 4. Međunarodnog festivala tamburaških orkestara. Festival je održan u rumskom Kulturnom centru Brana Crnčević, a u okviru festivala sudjelovalo je šest tamburaških orkestara iz Srbije i Hrvatske, od kojih je pet bilo u zvaničnoj konkurenciji. Pored VTO Matija Gubec iz Rume, sudjelovao je još jedan tamburaški orkestar iz ovog grada GTO Branko Radičević. Osim domaćina predstavili su se i TO Općine Semeljci iz Hrvatske, Tamburaška škola Batorek iz Osijeka i Subotički tamburaški orkestar. U revijalnom dijelu festivala, rumskoj publici se na početku programa sa četiri kompozicije predstavio dječji Subotički tamburaški orkestar. Prema ocjenama stručnog žirija, Subotički tamburaški orkestar je i ove godine imao najbolji rezultat. Od mogućih 100, Subotičani su osvojili 98 bodova što im je donijelo i Gran pri koji se dodijeljuje najbolje plasiranom orkestru.
Festival tamburaških orkestara u Rumi ima dugu tradiciju. Prvi Festival amaterskih društava Vojvodine, održan je davne 1963. godine. Od tada pa do danas, na festivalu u Rumi redovno sudjeluje i VTO HKPD-a Matija Gubec iz ovog grada.
„Ovo je jedini festival koji okuplja velike tamburaške orkestre, kojih danas nažalost ima sve manje. Festival je jedina prilika da se da „vetar u leđa“ tamburaškim orkestrima. Velika je razlika između malih sastava i velikih tamburaških orkestara. U velikim orkestrima se svira druga vrsta muzike, pravi aranžmani, seriozna muzika svih poznatih muzičkih svjetskih djela. Na ovakvim skupovima dolazi do upoznavanja kako tamburaša, tako i rukovodilaca tamburaških orkestara, te svih drugih ljudi koji se bave tamburaškom muzikom. Zahvaljujući ovom festivalu upoznao sam veliki broj koji se bave tamburaškom muzikom sa kojima je naše Društvo ostvarilo suradnju na visokoj razini“, ističe Josip Jurca umjetnički rukovodilac VTO HKPD Matija Gubec iz Rume.

Nakon 2011. godine kada su se po prvi puta predstavili rumskoj publici, na festivalu je sudjelovala i Tamburaška škola Batorek iz Osijeka, koja postoji 26 godina. Tamburaška orkestar broji 300 članova, učenika srednjih škola i studenata, koji su do sada gostovali u nekoliko država svijeta.
„Ruma ima sjajne tamburaške orkestre sa dugogodišnjom tradicijom. Na festivalu su se okupili najbolji tamburaški orkestri iz Vojvodine i Hrvatske, što mu daje epitet prestižnog festivala i iznimno je važno da se on održava svake godine. Tambura u Vojvodini ima dužu tradiciju, a što se tiče oficijelnog djela, mislim da je Hrvatska malo iznad nje. Tambura je instrument koji se može sjajno interpretirati i u klasične partiture kroz transkripcije. Mi je nastojimo podići na jednu visoku razinu“, navodi Franjo Batorek, osnivač i voditelj Tamburaške škole iz Osijeka.
Pored Subotičkog tamburaškog orkestra koji je osvojio Gran pri na festivalu, zlatne plakete su dobili: TO Tamburaške škole Batorek iz Osijeka sa osvojenih 97 bodova, zatim GTO Branko Radičević iz Rume sa osvojena 94 boda i TO Općine Semeljci sa osvojena 92 boda. Brončana plaketa uručena je VTO HKPD Matija Gubec iz Rume. O kvaliteti tamburaša odlučivao je stručni žiri u sastavu: prof. Slobodan Atanacković, prof. Dragan Krsmanović, prof. Tihomir Ranogajec i prof. Zdravko Ranisavljević.
„Festival u Rumi pokazuje gdje je tambura kao instrument, ali otvara i mnoga pitanja, a prije svega, gdje su putevi tambure u budućnosti? To je ono što ovaj festival postavlja kao pitanje na način da reprezentira sjajne,vrhunske tamburaške orkestre iz Srbije i Hrvatske. Smatram da festival kao takav ima perspektivu da se vrati u slavne dane i da okupi još veći broj tamburaških orkestara u budućnosti“, kaže etnomuzikolog sa katedre za etnomuzikologiju Akademije muzičke umjetnosti u Beogradu prof. Zdravko Ranisavljević.
U ime domaćina i pokrovitelja, festival je zvanično otvorio predsjednik Skupštine Općine Rume Stevan Kovačević, koji je uručio nagrade najbolje plasiranim orkestrima. Pokrovitelj festivala je Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i Općina Ruma.