Ugovor o izgradnji Hrvatske kuće u Subotici i primopredaja rodne kuće bana Josipa Jelačića – nove stranice u životu Hrvata u Vojvodini

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini s velikom radošću pozdravlja potpisivanje ugovora o izgradnji Hrvatske kuće u Subotici između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Riječ je, podsjećamo, o budućem sjedištu hrvatskih profesionalnih institucija, prostoru koji će imati više od 900 kvadratnih metara, a opredijeljeni novac Vlade Republike Hrvatske – 1.300.000 kuna, najveća je donacija koju je u povijesti Republika Hrvatska namijenila hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji. Stoga velika hvala hrvatskome premijeru Andreju Plenkoviću! Ovom prigodom ističemo kako je uspješno okončanje ove inicijative plod kontinuiranoga i zajedničkog zalaganja vodstva HNV-a i DSHV-a. DSHV jednako tako izražava zadovoljstvo zbog svečane primopredaje dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu od strane Republike Srbije Hrvatskom nacionalnom vijeću. Na taj način velebno je završen jedan gotovo dvadeset godina dug proces – Vlada Republike Srbije izdvojila je 600.000 eura za njezin otkup, što je do sada financijski najizdašnija podrška srbijanskih vlasti ovdašnjim Hrvatima. Stoga velika hvala srbijanskome predsjedniku Aleksandru Vučiću! Hrvati Petrovaradina i Novog Sada tako će dobiti primjeren i reprezentativni prostor za rad svojih institucija i udruga, za prezentaciju kulturnog stvaralaštva, za okupljanje i artikuliranje svojih interesa u glavnom gradu Autonomne Pokrajine Vojvodine. Da će ono biti uspješno nagovijestila je nazočnost predsjednika pokrajinske vlade Igora Mirovića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.
Naše je zadovoljstvo još veće jer je čin primopredaje rodne kuće bana Josipa Jelačića bio povodom i susreta na najvišoj razini predstavnika dviju država – predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. S ponosom naglašavamo kako je njihov domaćin bila predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Ujedno, ističemo činjenicu kako je dolazak i susret najviših državnih izaslanstava u Petrovaradin izravna posljedica i zalaganja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i njegova predsjednika Tomislava Žigmanova. Tako su Hrvati u Srbiji svojim svjesnim djelovanjem postali ne samo mostom suradnje između dviju država nego i aktivnim čimbenikom u hrvatsko-srpskim odnosima. Naglašavamo kako nas u tim nastojanjima neće spriječiti ni subverzivne aktivnosti od ranije poznatih struktura i pojedinaca, koji uporno rade na narušavanju normalizacije odnosa između hrvatskog i srpskog naroda!
Poruke koje smo čuli, kako od predsjednika Aleksandra Vučića i ministra vanjskih i europskih poslova Grlića Radmana, za Hrvate u Srbiji i više su nego ohrabrujuće! Značajne su nam poruke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao kako se ovim činom vidi da Srbija vodi računa o hrvatskoj manjini, zatim da je Srbija spremna nastaviti ulagati u razvoj infrastrukture hrvatske zajednice, kao i najava o uključivanju predstavnika Hrvata u politički život Srbije.
S druge strane, zadovoljni smo što je hrvatski ministar Grlić Radman prepoznao u primopredaji rodne kuće bana Josipa Jelačića važan događaj u odnosima Hrvatske i Srbije, koji je simbol želje da se još snažnije krene u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa između dviju zemalja.
Na koncu ćemo još sa stanovitim ponosom reći kako su u spomenutim događajima i Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini prepoznati kao ključne manjinske i političke institucije u tijelima domicilne i tijelima matične države. Profesionalni i primjereni odgovori kao domaćina u svakom segmentu spomenutih procesa i događaja ne samo da nukaju na naše svestrano zadovoljstvo, već još jednom nedvosmisleno potvrđuju obećanje koje je DSHV iznio prije dvije godine u svojoj pobjedničkoj platformi za IV. saziv HNV-a „Hrvati zajedno“ – vodstvo novoga saziva HNV-a posvećeno će se, profesionalno i odgovorno zalagati za ostvarenje programa iz svoje predizborne platforme! U tome nas ne mogu i neće omesti ni oni iz „naših“ redova koji žele da napredak i razvoj Hrvata u Vojvodini, to jest Republici Srbiji, ne uspije!

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a

Izvor: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Facebook stranica