Uspjeh Subotičkog tamburaškog orkestra

Subotički tamburaški orkestar ponovno je na međunarodnoj sceni pokazao da je »najbolji među najboljima« dobivši u petak 11. kolovoza priznanje »Grand prix« i to u kategoriji instrumentalnih izvođača. Naime, subotički tamburaši pod dirigentskom palicom Marijane Marki sudjelovali su na 37. Festivalu i natjecanju umjetnosti Zvijezde Praga 2023.« u gavnom gradu Republike Češke – u Pragu.

Po riječima dirigentica Marijane Marki, orkestar je u Češkoj gostovao od 10. do 13. kolovoza, a za ovaj nastup su se pripremali već dulje vrijeme. »Nismo znali što možemo očekivati od ovog Festivala i koliko oni poznaju tamburu kao instrument. To nam je bio izazov u koji smo se upustili i spremno krenuli. Program je bio slobodnog karaktera do 15 minuta, i prilikom izbora kompozicija smo gledali da je to nešto što je u svijetu glazbe poznato. Očito je da im se svidjela naša izvedba«, priča Marki i pojašnjava kako su za svoj nastup dobili diplomu i statuu od češkog kristala, te su svi članovi orkestra dobili medalje.

Subotički tamburaški orkestar je osnovan 1977., te od tada neprekidno radi s djecom, mladima i odraslim članovima isključivo svirajući tamburaške instrumente. Brojni su nastupi i nagrade iza ovoga orkestra, no valja spomenuti kako je orkestar u proteklih 46 godina postojanja nastupao diljem Vojvodine, u Srbiji, Hrvatskoj, Izraelu, Belgiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i po bivšem SSSR-u, te sada i u Češkoj.

.

.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice