Važan iskorak za malu hrvatsku zajednicu

Na generalnoj skupštini europske konvencije u Leskovcu 18. svibnja manifestacija Golubinačke mačkare službeno je postala članica Federacije europskih karnevalskih gradova. Ideja da Golubinačke mačkare podignu na višu razinu potekla je od HKPD-a Tomislav iz Golubinaca uz podršku Općine Stara Pazova i Turističke organizacije tog grada. Članovi golubinačke udruge velikim uspjehom smatraju uvrštavanje Golubinaca na kartu europskih karnevalskih gradova. Već od iduće godine očekuju dolazak većeg broja karnevalskih udruga iz cijelog svijeta i odlazak na karnevale u europske gradove.

Golubinačke mačkare su kao običaj stigle u Golubince prije više od 200 godina. Pretpostavlja se da su stigle iz Dalmacije (gdje imaju najdužu tradiciju), u vrijeme doseljavanja u ovo selo. Godine 1963. održane su prve mačkare u organizaciji tadašnjeg Kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor, a 2003. godine, kada je osnovana udruga HKPD Tomislav, u Golubincima su održane prve obnovljene mačkare, a 2007. godine održan je prvi karneval u Golubincima.

Osim Golubinaca i manjinske hrvatske zajednice, ovaj uspjeh iznimno je važan i za Općinu Stara Pazova, općinu s najživopisnijom nacionalnom strukturom u Srijemu.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice