Veleposlanik Hidajet Biščević u Somboru

Veleposlanik RH u Beogradu Hidajet Biščević posjetio je jučer, 17.11.2020. gidine, Sombor gdje se susreo s predstavnicima gradskih vlasti i hrvatskim udrugama koje djeluju na području Grada Sombora.
Govoreći o razlozima svog dolaska u Sombor veleposlanik Biščević je kazao da mu je želja obići što više regija u Srbiji kako bi se vidjelo koje su mogućnosti za suradnju, prije svega one gospodarske, između Srbije i Hrvatske. On je Sombor istaknuo kao lokalnu samoupravu u kojoj ima prostora za takvu suradnju. Jedna od tema koja je otvorena prilikom razgovora je i prekogranična suradnja kroz zajedničke projekte koje financira Europska unija.
Razgovorima u Somboru nazočilo je i Pero Mijakić, predstavnik Hrvatske gospodarske komore u Beogradu. On je kazao da bi hrvatskim gospodarstvenicima mogla biti interesantna poslovna zona koja je komunalno opremljena, a prednost je i blizina tržišta Hrvatske.
Na novinarsko pitanje vode li se rezgovori o ulasku predstvanika hrvatske zajednice u lokalnu vlast u Somboru gradonačelnik Ratković odgovorio je da su razgovori počeli prije deset dana i da se nada njihovom pozitivnom ishodu.
»O toj temi u dva navrata sam razgovarao sa predsjednikom Vučićem i imam obećanje da će se pokrenuti određeni pravni procesi da bi se hrvatska zajednica uključila u razne nivoe vlasti«, kaže Biščević.
Nakon razgovora s predstavnicima somborske vlasti veleposlanik Biščević susreo se i s hrvatskim udrugama s područja Grada Sombora. Susret je upriličen u prostorijama gradske Mjesne zajednive Venac, a njemu su nazočili predsjednici udruga HKUD Vladimir Nazor i Urbani Šokci iz Sombora, KUD-a Hrvata Bodrog iz Monoštora i HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega. Novinarima nije bilo dozvoljeno pratiti taj sastank.
Uz veleposlanika Biščevića u delegaciji hrvatske diplomacije bili su Stjepan Glas, opunomoćeni ministar Veleposlanstva RH u Beogradu, Velimir Pleša, generalmi konzul RH u Subotici, Hrvoje Vuković, konzul prvog razreda Generalmog konzulata RH u Subotici.