Vojvodina uskoro pristupa Regionalnom savezu Alpe-Jadran

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsjednik Vlade Pokrajine Štajerske Christofer Drexler potpisali su 6. listopada u Gracu Pismo o namjerama o pristupanju AP Vojvodine Regionalnom savezu Alpe-Jadran.

»Ovo je velika šansa za AP Vojvodinu da u Savezu i partnerstvu s jednim od najrazvijenijih regija Europe, ali i sa susjednim regijama, izgrađujemo institucije i surađujemo u području privrede i drugim društvenim područjima, s akcentom na obrazovanju i kulturi. Nastojimo surađivati s razvijenijima od nas, i suradnjom na svim razinama doći do konkretnih projekata i programa koje ćemo ponuditi našim građanima«, izjavio je tada predsjednik Mirović.

Predsjednik je naveo kako je tijekom sastanka bilo riječi i o razmjeni i povezivanju mladih ljudi, istakavši da imamo razvijene ustanove i institute sa stručnim ljudima.

»Pokrajina Štajerska predsjedava Savezu Alpe-Jadran i podržava članstvo Vojvodine, čijim se pristupanjem otvara i mogućnost pridruživanja i za regije iz zemalja zapadnog Balkana. Pokrajina Vojvodina je ključni partner Štajerske. Želimo poduzeti konkretne korake u okviru naše zajedničke agende«, izjavio je predsjednik Vlade Štajerske Christofer Drexler.

Tijekom radnog posjeta Gracu predsjednik Mirović sastao se i s ministrom za Europu, međunarodne poslove, obrazovanje i kadrovska pitanja Vernerom Amonom i ministricom privrede i turizma, regija, znanosti i istraživanja Barbarom Ajbinger-Midl.

Mirović je posjetio i Edukativni centar za voćarstvo i vinogradarstvo Silberberg i Kargo centar Grac, špeditersku kompaniju, kako bi se informirao o organizaciji i načinu rada, kao i o mogućnostima za suradnju.

Tijekom posjeta austrijskoj pokrajini potpisan je i Sporazum o partnerstvu između Gospodarske komore Vojvodine i Gospodarske komore Štajerske.

Potpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za zdravstvo Zoran Gojković posjetio je ovom prilikom Onkološku kliniku Sveučilišnog Kliničkog centra u Gracu, gdje je s upravom razgovarao o mogućnostima suradnje zdravstvenih institucija AP Vojvodine i Štajerske.