XVIII. dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova

XVIII. dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova bit će održani od 23. do 26. listopada u Subotici. Kako organizatori najavljuju, kompleksan i bogat program manifestacije nudi široku lepezu programa koji ima za cilj približiti knjigu i materinski hrvatski jezik svim dobnim skupinama.
»Treba istaknuti znanstveno-stručni skup koji se bavi velikanima riječi, napose onima koji su neumorno skupljali narodnu književnu baštinu, okrugli stol na temu Književnosti u prijevodu – kao mostovi suradnje u kojem sudjeluju vojvođanski zavodi za kulturu manjinskih zajednica, ali i Stručni skup odgojitelja, učitelja razredne nastave, učitelja i nastavnika predmetne nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini pod nazivom Škola kao učeća zajednica u kojem sudjeluje i Agencija za odgoj iz obrazovanje Hrvatske. Organizatorima je iznimna čast uključivanje u program Učiteljskog fakulteta iz Zagreba, koji ove godine slavi stotu obljetnicu postojanja, kako profesora i dekana Siniše Opića tako i Akademskog zbora, a oni će sudjelovati u znanstveno-stručnom skupu, u multimedijalnoj večeri i Stručnom skupu za osnaživanje nastavničkog kadra«, kaže predsjednica Organizacijskog odbora Dana Katarina Čeliković.
I ove godine će biti predstavljene dvije nove knjige, Bajke 3 u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova i zbornik radova s prošlogodišnjeg međunarodnog savjetovanja knjižničara. Nastavlja se praćenje knjiške produkcije, pripremaju se izložbe. Program manifestacije, koji se odvija tijekom pet dana organizira Hrvatska čitaonica, a suorganizatori su Gradska knjižnica Subotica, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatsko nacionalno vijeće. Partner u pripremi znanstveno-stručnoga skupa je Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj.