Blagdan svetog Roka u Srijemskoj Mitrovici

SRIJEMSKA MITROVICA – U petak, 16. kolovoza, na blagdan sv. Roka, euharistijskim slavljem svečano je proslavljen blagdan sv. Roka u Srijemskoj Mitrovici. Euharistijsko slavlje je predslavio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović, uz koncelebraciju vlč. Ivice Zrna, pastoralnog suradnika u Srijemskoj Mitrovici.
Sv. Rok je zaštitnik grobljanske kapele na srijemskomitrovačkom katoličkom groblju. Stoga ovo slavlje ima osobit značaj za srijemskomitrovačke katolike, koji se svake godine rado okupljaju kod ove kapele, kako bi dali slavu Bogu, te se zagledani u grobove svojih predaka spomenuli prolaznosti ovozemaljskog života.
Iako je zaštitnik srijemskomitrovačke župe sveti Dimitrije, đakon i mučenik, sv. Rok je u ovoj župskoj zajednici od davnina prepoznat kao katolički specifikum. Prema kazivanju starijih župljana, na ovaj dan dolazili su gosti, a obitelj se okupljala u zajedništvu stola. Zajednički bi odlazili na crkveno slavlje, a sve je odisalo ambijentom svečanosti.
Posebnost ovogodišnje proslave Rokova je jubilej 20 godina župničke službe srijemskomitrovačkog župnika, mons. Španovića. Upravo na Rokovo, 16. kolovoza 1999. godine, postao je župnikom u Srijemskoj Mitrovici. Stoga je ova proslava bila ujedno i podsjetnik na taj događaj kao i prigoda za zahvalu na proteklih 20 godina službe.
Na koncu euharistijskoga slavlja, mladi predstavnici srijemskomitrovačke župe sv. Dimitije, odjeveni u narodne nošnje čestitali su jubilej.