Sastanak predstavnika vlasti i oporbe

BEOGRAD – Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu početkom tjedna održan je treći sastanak predstavnika vlasti i oporbe, a razgovaralo se o medijima. Dio predstavnika oporbe napustio je sastanak prije završetka.
Sastanku su nazočili predstavnici SNS-a Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić i Goran Vesić, zatim Žarko Obradović iz SPS-a, predsjednik DS-a Zoran Lutovac, predsjednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović. Također i Aleksandar Ivanović iz SDS-a, Đorđo Žujović iz LDP-a, Stefan Simić iz PSG-a, Uroš Piper iz DSS-a i Tomislav Žigmanov iz DSHV-a.

Predsjednik Nove stranke Zoran Živković, predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović i potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić nazočili su jednom dijelu sastanka, ali su ga napustili prije završetka, prenose srbijanski mediji.

Neizvjesno je održavanje sljedećeg okruglog stola u dijalogu vlasti i oporbe o izbornim uvjetima zbog odluke oporbenog Saveza za Srbiju (SZS) da više ne sudjeluje i zbog izjava pojedinih sudionika, kazao je za Radio Slobodna Europa jedan od organizatora, Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo.
»Vidjeli ste da se govori o onome o čemu je razgovarano, navode se i ljudi koji su određene stvari izgovarali. Ovdje mislim na Gorana Vesića koji je govorio, ne samo o sadržini sastanka, već i o nečemu što se na tom sastanku nije desilo, o izjavi Zorana Živkovića koja nije bila takva«, rekao je Antonijević.
On je objasnio da na sastanku nije bilo nikakvih uvreda, pa ni uvreda novinara i da mu je žao da je na takav način prekršeno Chatham House pravilo.
Nova stranka je priopćila da je Goran Vesić iznio »laži« na račun predsjednika Nove stranke Zorana Živkovića. U priopćenju Nove stranke je rečeno kako je Vesić optužio lidera te stranke Živkovića da je rekao kako »nitko od novinara ne radi dobro svoj posao i da urednici trebaju dobiti uputstva kako da se ponašaju«.

Uvodni dio sastanka, pola sata, bio je otvoren za medije, nakon čega su razgovori nastavljeni iza zatvorenih vrata.
U uvodnom dijelu sastanka su predstavnici Crte, Cesida, Transparentnosti Srbija, Asocijacije medija i Lokal presa predstavili analize stanja u području pristupa medijima i kontrole medija u kontekstu izborne kampanje s fokusom na probleme koje je moguće riješiti u razdoblju do održavanja narednih izbora.
Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar smatra da bi se trebao, poslije 20 godina, formirati Nadzorni odbor Skupštine koji bi pratio ponašanje medija, imajući u vidu da za to postoji zakonska osnova.
Naveo je da bi trebalo uraditi monitoring medija, jer je, kako kaže, to način da se utvrdi je li ravnopravnost sudionika izbora poštovana.
Navodeći da REM sada radi u »okrnjenom« sastavu, Klačar je ukazao kako je neophodno da se izaberu novi članovi, kao i da to regulatorno tijelo odlučuje o predmetima u kratkim rokovima i da o tome obavještava javnost. Također smatra da bi trebalo uvesti sankcije za medije koji prekrše izbornu šutnju.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić primijetio je da postoje problemi kada je u pitanju oglašavanje, navodeći da cjenovnici nisu u potpunosti dostupni, kao i da je primijećeno da neke stanice direktno prenose izborne skupove.
Naveo je da ne postoji nijedno državno tijelo koje prati je li ravnopravnost sudionika u izbornoj utrci ravnopravna.
»Kada je riječ o problemu praćenja rada državnih dužnosnika tijekom kampanje, imamo aspekt što će biti dozvoljeno, a što neće, predvidjeli smo čitav niz mjera koje se mogu primijeniti«, rekao je Nenadić.
Prema njegovim riječima, problem su i institucije koje se bave medijima, koje, kako je naveo, krše svoje zakonske obveze ne dostavljajući podatke čak ni po nalogu povjerenika, i u tom smislu spomenuo REM i Agenciju za borbu protiv korupcije.
Kao »najveću opasnost« naveo je odgađanje plaćanja medijske promocije, a jedan od prijedloga je da se plaćanje vrši izravno, a ne preko posrednika.
SNS će nastaviti sudjelovati u razgovorima vlasti i oporbe, rekao je Goran Vesić i dodao da oni neće pristati na zahtjev oporbe »da se Aleksandru Vučiću zabrani da se bavi politikom« i da se nezakonito promijeni sastav REM-a. Dodao je da je dio oporbe dijalog shvatio kao način da im se omogući da dođu na vlast, ali bez izbora i da zauzmu sve medije, te da uređuju tko će što pisati.
I predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je nazočio trećem sastanku predstavnika vlasti i oporbe. »Prepoznaju nas kao respektabilni politički čimbenik! Na sastancima nastojimo djelovati odgovorno«, napisao je tim povodom Žigmanov na svojem twitter nalogu.