Blagdan Svih svetih u Surčinu

Blagdan Svih svetih i Dušni dan, kada s ponosom i tugom pokazujemo poštovanje svojim precima i pokojnicima, obilježen je proteklog tjedna u svim župama. U Surčinu na poseban način. Naime u Surčinu se već desetljećima tijekom ova dva dana, prakticiraju drevni običaji koji su vezani za blagdan Svih svetih i Dušni dan, po čemu je ova župa specifična. A tako je bilo i ove godine. Nakon višesatne posjete groblju na dan Svih svetih, muškarci su se u večernjim satima okupili u vjeronaučnoj dvorani gdje su se družili, pričali anegdote o pokojnicima i čekali svoj red na zvonjenje. Za to vrijeme žene su u svojim kućanstvima uz upaljene svijeće, molile krunicu.
„Zvonjenje u spomen na pokojnike iz familije na dan Svih svetih je jedan od običaja Surčinaca Hrvata koji se na ovim prostorima održao od davnina do danas, a vjerojatno su ga naši preci donijeli sa sobom u 18. vijeku, kada su iz Like došli u Surčin. Za nas je to svečani čin kada se s ljubavlju sjećamo naših najbližih. Trojica muškaraca zvone po nekoliko puta u toku večeri. Poslednjih godina su nam se pridružile i žene. To su žene koje u obitelji nemaju muškarce. Tijekom zvonjenja, muškarci se u vjeronaučnoj dvorani druže uz priče o pokojnicima, a sada već tradicionalno vinari te večeri donose vino koje zajedno degustiramo“, kaže župljanin Josip Čačić.
Na Dušni dan u sumrak, sveta misa je kao i prethodnih godina, održana u kapeli na groblju, gdje su vjernici molili za svoje pokojne. Ispisujuću knjigu Surčin kroz povijest, župnik u Surčinu Marko Kljajić nije otkrio podatak kada je zaživio taj običaj. Ali ono što je sigurno jeste da oni sežu u daleku povijest, da je običaj jedinstven i da ga u sve većem broju prihvataju i mladi župljani.