Blagoslov prostorija i svečanost useljenja u Hrvatski dom – Maticu

Nakon svečanosti otvorenja, prošloga tjedna u petak su blagoslovljene prostorije Hrvatskog doma – Matice u Subotici. Hrvatski dom – Matica sjedište je profesionalnih institucija hrvatske manjine u Srbiji – Hrvatskog nacionalnog vijeća, NIU »Hrvatska riječ« te djelomice i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a bit će i prostor za društvene aktivnosti pripadnika te zajednice.

Svečani program započeo je obredom blagoslova Hrvatskog doma – Matice koji je predvodio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić.  Pozdravljajući nazočne, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić poručila je kako je Matica »dom svih onih kojima je do razvoja zajedništva i dobrog naše zajednice stalo«.  Vojnić je poručila i da »vlastito ja ne treba stavljati ispred dobra zajednice«.

»Nije važno tko će dati gol, Matica je uspjeh cijelog tima, Matica je uspjeh svakoga od nas«, zaključila je Vojnić.

Na svečanosti  se okupio veliki broj ljudi, među kojima su i vijećnici i elektori HNV-a, djelatnici profesionalnih hrvatskih institucija, predstavnici udruga, vjerskog, kulturnog i društvenog života zajednice, izvođači radova, svećenici…

Ovom su prigodom uručene zahvalnice poduzećima, udrugama, institucijama, glazbenicima i pojedincima koji su dali doprinos realizaciji izgradnje Hrvatskog doma – Matice.

Zahvalnice su uručili predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i ravnatelj NIU »Hrvatska riječ« Ladislav Suknović. U glazbenom dijelu večeri nastupali su ansambl »Ruže« i pjevač Marko Žigmanović s bendom.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice