Položeni vijenci na spomenik biskupa Antunovića

Predstavnici hrvatskih institucija i udruga položili su u petak vijence na spomenik biskupa Ivana Antunovića u Subotici, u povodu praznika hrvatske zajednice – Dana rođenja biskupa Antunovića koji je obilježen prošloga tjedna.

Vijence su položili predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Katoličkog društva »Ivan Antunović« iz Subotice, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«.

»Odljevak ovog spomenika nalazi se u Hrvatskom domu – Matici, na mjestu koje mu priliči budući da je biskup i sam bio matica okupljajući mnoge pripadnike naše zajednice oko sebe. I mi ćemo se danas okupiti u zajedništvu na svečanosti useljena u Maticu«, rekla je ovom prigodom predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić.

Biskup Ivan Antunović (Kunbaja, 19. VI. 1815. – Kalača, 13. I. 1888.), jedna je od najznačajnijih osobnosti među Hrvatima u Ugarskoj u XIX. stoljeću. Bio je narodni prosvjetitelj i preporoditelj, kalački kanonik i naslovni biskupa bosonski, pokretač preporoda među ugarskim Bunjevcima i Šokcima, publicista i prozni pisac. Pokretač je »Bunjevačkih i šokačkih novina« i »Bunjevačke i šokačke vile«.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice