Blagoslov traktora i zemljoradnika u Tavankutu

U povodu obilježavanja spomendana sv. Vendelina, zaštitnika seljaka, ljetine, domaćih životinja i prirode danas je u Tavankutu obavljen blagoslov zemljoradnika i traktora nakon sv. mise u crkvi Presveto Srce Isusovo, na Etno salašu »Balažević« održano stručno predavanje o regenerativnoj poljoprivredi.

Zemljoradnike i traktore blagoslovili su tavankutski župnik Marijan Vukov te »domaći sin« vlč. Tomislav Vojnić Mijatov koji je, među ostalim govorio o vezi Crkve i poljoprivrede, te važnosti stručnog osposobljavanja poljoprivrednika.

»Papa Franjo i njegovi prethodnici nebrojeno puta su govorili o poljoprivredi, o očuvanju bioraznolikosti. Vidite da nažalost ni prije 50 godina nije bilo ništa bolje u poljoprivredi, o čemu govori dokument u kojem papa Ivan 23. piše da veliki broj seljaka već tada napuštaju sela, odlaze u naseljenija mjesta, gradove, zato što vide da je poljoprivreda gotovo svugdje u zastoju i da njihov poljodjeski rad nije isplativ. Obiteljsko imanje bit će postojano i trajno tek kad pribavi dovoljno financijskih sredstava za jedan pristojan obiteljski život. A da bi se to postiglo, potrebno je stručno osposobljavanje zemljoradnika. U tom smislu je jako važno pratiti klimatske promjene, važno je udruživanje poljoprivrednika, jer bez toga se ne može napredovati. Važno je i njihovo sudjelovanje u javnom životu, jer se bez toga ne može očekivati donošenje zakona koji će biti u njihovu korist. Uz sve to važno je i da stručnjaci budu na pomoć našim poljoprivrednicima. Ako se poljoprivrednici neće osposobljavati i neće napredovati s određenim tehnikama, ne možemo očekivati da će nam priroda pozitivno uzvratiti«, istaknuo je vlč. Vojnić Mijatov.