Bunarićko proštenje

Posljednji vikend u mjesecu kolovozu rezerviran je za Bunarićko proštenje, te su tako i ove godine Gospi od suza pohitali mnogi vjernici napose subotičkih, a potom i brojnih župa Subotičke biskupije koja je 26. kolovoza ostala bez svog pastira. Naime, kroz ova dva dana proštenja, koje je ranijih godina bilo radosno okupljanje vjernika, osjetila se tuga i nevjerica. Molitve, zagovori i misna slavlja bila su za preminulog biskupa mons. Slavka Večerina, a napose jer se znalo da je on sam trebao biti na svetištu.

U svečanoj procesiji od kapelice do oltara ovogodišnji bandaš Dominik Skenderovič i bandašica Katarina Piuković uz pomoć mladih u nošnji donijeli su lik Gospe od suza. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Fabijan Svalina u zajedništvu sa svećenicima Subotičke biskupije, te su mu na početku slavlja bandaš i bandašica predali na dar njegov biskupski grb izrađen u tehnici slame.

U prigodnoj homiliji i biskup Svalina se spomenuo brata u biskupstvu i pozvao vjernike da mole za svoga pastira kojega je Gospodin u teškoj bolesti pohodio i u konačnici pozvao k sebi. Potaknuo je okupljene na razmišljanje o Nebeskoj Majci, kako je naglasio, Majci sviju nas.

Samom proštenju prethodila je trodnevnica koja je završena u subotu, 27. kolovoza, pokorničkim bogoslužjem i procesijom sa svijećama, koja bunarićku noć čini »čudesnom«. Veliki broj vjernika sudjelovao je u ovoj procesiji, a valja istaknuti kako je bilo puno i djece i mladih. Nakon procesije svetu misu, kao i ranijih godina, predvodio je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić uz koncelebraciju braće svećenika.

Valja se podsjetiti kako je prema predaji na Bunariću slijepa žena, umivši se na izvoru, progledala. Na istome mjestu 1893. godine podignut je križ, a tri godine kasnije i kapelica. Proštenje se u čast Gospi od suza slavi od 1968. godine kada je donesena kopija Gospe od Siracuse, a i danas se vjernici okupljaju oko izvora, gdje se umivaju, peru ruke i noge vjerujući kako će Gospa ublažiti sve boli. Jasno je da ovdje nije voda čudotvorna nego je vjera bitna.

Iako je proštenje i središnje događanje na Bunariću završeno, lik Majke Božje je trajno u svetištu i ono je otvoreno tijekom cijele godine, a hodočasnička godina se završava u listopadu, odnosno na blagdana Kraljice svete Krunice.