Debo četvrtak u DSHV-u

I ove godine obilježen je lijepi pokladni običaj ovdašnjih bunjevačkih Hrvata – Debo četvrtak, čime i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini daje svoj obol očuvanju bogatog kulturnog nasljeđa ovdašnjih Hrvata. Debo četvrtak priređen je 16. veljače u Domu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Subotici.

Debo četvrtak je posljednji četvrtak u pokladama prije Čiste srijede, dana kada počinje korizma. Na ovaj dan, za predstojeće vrijeme posta, svaki vjernik pripremao se tako što je jeo devet puta. Na taj način, vjerovalo se, skupio bi dosta energije da može izdržati četrdeset dana posta i nemrsa tijekom korizme. Posljednje, deveto jelo na Debo četvrtak bili su fanki (krafne), koji su već tradicionalno posluženi i u Domu DSHV-a.

«Ovogodišnji Debo četvrtak okupio nas je u dobroj vjeri i raspoloženju, obodrene novim pozicioniranjem naše stranke na političkim mapama Srbije, te spremne da doprinesemo najboljim učincima “nove stvarnosti” Hrvata u Srbiji! Na isti način kako smo to u DSHV-u započeli prije dva desetljeća, ugrađujući tradiciju Bunjevaca Hrvata katoličke vjere u naše djelovanje, susreli smo se – članovi tijela naše stranke, Mladeži i pojedinih mjesnih odbora – i razgovarali o tome kako naprijed. Obećali smo si u tome biti aktivni, svatko u svojem području djelovanja. U tome nas je ohrabrio i predsjednik podružnice DSHV-a Subotica i narodni zastupnik DSHV-a u Skupštini Srbije Mirko Ostrogonac I prilikom ovog pokladnog običaja, prenoseći pozdrav i poruku zajedništva predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova«, navodi se u priopćenju DSHV-a.