Dida Balint u Sonti

Program Narodna književnost u školi u sklopu »Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova« ove godine održan je u Sonti. Djeca koja pohađaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u mjesnoj OŠ Ivan Goran Kovačić sudjelovala su u prigodnom programu koji su im priredile gošće iz Subotice – predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković, predsjednica Organizacijskog odbora »Dana« Katarina Čeliković, ispred HNV-a asistentica u obrazovanju Nataša Stipančević i urednica »Hrcka« Željka Vukov.
Na početku sve okupljene, među kojima je bilo oko 150 djece osnovnoškolskog uzrasta pozdravio je ravnatelj škole Miljenko Dakić, a programu je nazočio i mjesni župnik vlč. Josip Kujundžić. Kratku igru s djecom odigrala je Nataša Stipančevim i pojasnila ima je kako je svatko od njih, svaki pojedinac, jedna bitna karika u velikom »lancu« naše zajednice koji se može sačuvati jedino ako se njeguje jezik, kultura, tradicija i baština. Upravo to je ono što djeca njeguju kroz izučavanje predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. U ovoj školi, po riječima nastavnice Tamare Kokai oko 130 učenika pohađa ovaj izborni predmet što je nešto više od polovice sveukupnog broja učenika.
Na ovome improviziranom satu, djeca su saznala i kako je listopad mjesec knjige, te da »Dani hrvatske knjige i riječi – Dani Balinta Vujkova« ove godine slave 20. rođendan.
Urednica nove knjige Balinta Vujkova »Pripovi(je)tke 2«, Katarina Čeliković upoznala je okupljene s istom, ali i s ovim velikim narodnim sakupljačem. Djeca su saznala zanimljive podatke o didi Balintu Vujkovu koji je imao tako dugačka stopala da je nosio obuću broj 52. Nije ju mogao nigdje kupiti, nego su mu pravili po narudžbini. Upravo s tim velikim stopalima cijeli svoj život hodao je po salašima, po sijelima, sedeljkama, prelima, kad su se radili veliki poslovi u poljoprivredi i slušao te zapisivao o čemu ljudi divane (razgovaraju). Dio takvih priča nalazi se upravo u ovoj knjizi i to njih više od tristotine. Na kraju knjige nalazi se i rječnik, koji ne samo djecu, nego i odrasle može podučiti ili podsjetiti o zaboravljenim ričima, a knjige su ovom prigodom uručene i ravnatelju škole za školsku knjižnicu.