Održani dani Balinta Vujkova

S bogatim, četverodnevnim programom u tri mjesta – Subotici, Novom Sadu i Sonti – prošloga tjedna održani su jubilarni, XX. dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova. Ovogodišnje izdanje najveće književne manifestacije ovdašnjih Hrvata programa je mahom »uživo« uz poneke virtualne programe. Dane HKR-a otvorit će Književni salon u utorak, 5. listopada, u Gradskoj knjižnici u Novom Sadu, dok će se popularni program pod nazivom Narodna književnost u školi u vidu sata hrvatskog jezika ove godine biti održan u srijedu, 6. listopada, u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Sonti. Za učenike osnovnih i srednjih škola pripremljen je vrlo zanimljiv program koji će moći vidjeti na YouTube kanalu Hrvatske čitaonice. Ovaj je program tematski posvećen 100. obljetnici rođenja književnika i skladatelja Pavla Bačića te će tim povodom za učenike biti prikazano koncertno čitanje komada Mala Vesna u izvedbi studenata glume Umjetničke akademije u Osijeku. U četvrtak, 7. rujna, u Tavankutu će gostovati Hrvatsko kazalište iz Pečuha s predstavom Bunjevački blues – saga o svitu koji nestaje. Ova predstava, rađena prema književnom predlošku Tomislava Žigmanova, a u režiji Slavena Vidakovića, bit će igrana u mjesnom Domu kulture, s početkom u 19 sati.
Znanstveno-stručni skup planiran je za petak, 8. listopada, u Gradskoj knjižnici Subotica na kojem će teme biti posvećene književno-jezičnoj te kulturno-povijesnoj baštini i suvremenim kulturnim praksama i diskursima. Način održavanja skupa ovisit će i epidemiološkoj situaciji te će organizatori biti spremni i za online oblik. Na ovogodišnjoj multimedijalnoj večeri, u petak, 8. listopada u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, bit će uručene i književne nagrade. Hrvatska čitaonica Subotica dodijelit će nagradu za životno djelo pjesniku i knjižničaru Lazaru Franciškoviću, dok će Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uručiti nagrade Emerik Pavić za najbolju knjigu tiskanu u 2020. godini te Iso Velikanović za najbolje prozno djelo u razdoblju 2018. – 2020.
Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova donose dva nova naslova: objavljuje se zbornik radova s prošlogodišnjeg Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa 2020. – Čitanjem do uključenosti te Pripovi(je)tke 2, peta knjiga u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova. Uz Hrvatsku čitaonicu Subotica suorganizatori najveće književne manifestacije ovdašnjih Hrvata su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Gradska knjižnica Subotica uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća.
Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.