Dužijanca u Bajmoku

BAJMOK – Svečanom misom zahvalnicom u crkvi sv. Petra i Pavla u Bajmoku u nedjelju, 14. srpnja, proslavljena je Dužijanca. Na ovaj način i Bajmočani su zahvalili Bogu za kruh svagdašnji, ali i za četvrt stoljeća od kako je u Bajmoku održana prva Dužijanca.
Lijep je to povod za slavlje, ali ovoga puta slavilo se i zajedništvo. Slavilo se ono što mnogi ne vide, a to je radost zajedništva, opstojnost našega naroda i želja pokazati drugima da Bajmok živi. Velike zasluge idu i mladom kapelanu, mladomisniku vlč. Luki Poljaku, koji ne skriva svoju ljubav prema običajima i tradiciji, a koji je svojim dolaskom u Bajmak potaknuo mlade, djecu i obitelji da se uključe i u ovo slavlje.
Predvoditelji žetvenih svečanosti u Bajmaku bili su bandaš Egon Nađ i bandašica Marijana Tumbas, dok je mali bandaš bio Danilo Jakovetić i mala bandašica Ariana Varga.
Misno slavlje predvodio je vlč. Poljak uz koncelebraciju tamošnjeg župnika vlč. Zsolta Bendea.
U homiliji vlč. Poljak je podsjetio vjernike kako su učenici pitali Isusa: »Otkud bi tko na ovom pustom mjestu mogao te ljude nahraniti kruhom?« te je dodao: »Braćo i sestre, mnogi ovu rečenicu i danas ponavljaju, misleći ni manje ni više nego na naše mjesto. Naše mjesto je mnogima postalo sinonim za podjele, za neslogu… Kada pogledaju na pročelje naše divne crkve, mnogi misle kako nas više nema. Ali, nakon današnjeg dana neće više ništa biti isto… Svaki klas žita kojeg danas ponesete sa sobom neka bude sjeme nove nade i budućnosti među nama, u našem Bajmaku. Baš poput Isusa podijelite radost ovog zajedništva svima oko vas, baš kao što je on podijelio kruh.« Tako je i bilo. Radost zajedništva i mnoštvo vjernika koje je ispunilo bajmačku crkvu pridonijeli su da se Dužijanca u Bajmoku proslavi u sjaju srebrnog jubileja.
Slavlju i zahvali prethodilo je i odricanje i rad. Dva tjedna prije Dužijance oko 30 djece i mladih okupilo se u domu obitelji Petreš, gdje se čistilo žito, pleli vijenci, kao i kruna od slame. Valja istaknuti kako je ova obitelj prije četvrt stoljeća dala i prvog bajmočkog bandaša, a danas teta Marija Petreš neumorno okuplja mlade i prenosi znanje pletenja vijenaca na mlađe naraštaje.
Svim ovim aktivnostima, ali i samoj proslavi pridonijela je i vjeruočiteljica Mirela Varga, koja je djecu okupljala i pripremala za slavlje.
U večernjim satima, kako je već uobičajeno, u dvorištu župe održano je Bandašicino kolo u kojem je okupljene zabavljao ansambl San.