U srcu Banata, Bela Crkva dom češkoj zajednici u Srbiji

U srcu Banata, Bela Crkva dom češkoj zajednici u Srbiji

U mirnom kutku južnog Banata, na granici s Rumunijom, Bela Crkva postaje središte češke kulture i tradicije u Republici Srbiji. Nacionalno vijeće češke nacionalne manjine, poznato pod češkim nazivom Česká národní rada, glas je i zaštitnik češke zajednice koja ovdje njeguje svoje običaje, jezik i kulturu. Kao najviši predstavnički organ, ovo vijeće utire put očuvanju kulturne autonomije češke manjine kroz obrazovanje, kulturu, informiranje i službenu upotrebu jezika i pisma. Sastavljeno od 15 članova, izabranih glasovima pripadnika češke zajednice, vijeće radi na promicanju interesa Čeha u Srbiji, s posebnim naglaskom na očuvanje jezične baštine.

Češki jezik, koji službeno odzvanja ulicama Bele Crkve rame uz rame s srpskim, rumunjskim i mađarskim, temelj je zaštite identiteta ove manjine. Upravo u Beloj Crkvi i okolnim mjestima, poput Kruščice i Gaja, djeca imaju priliku učiti češki jezik sa elementima nacionalne kulture, što predstavlja most prema očuvanju bogate češke baštine u ovom dijelu Europe. Unatoč izazovima, poput smanjenja broja djece u školskim programima, vijeće nastavlja s naporima da češki jezik ostane živ i prisutan u obrazovnom sustavu. Pritom, poseban pečat daje učitelj češkog jezika, dugogodišnji izaslanik Češke, koji svojim radom i posvećenosti dodatno učvršćuje veze s matičnom zemljom.

Osim obrazovnih aktivnosti, Nacionalno vijeće češke nacionalne manjine igra ključnu ulogu u kulturnom životu, podržavajući izdavanje knjiga, održavanje čeških knjižnica i produkciju radio emisija na češkom jeziku. Muzejska etno postavka u Češkom selu, smještena u prostoru nekadašnje škole, svjedoči o bogatoj povijesti i tradiciji Čeha u Banatu. Suradnja s češkim udrugama širi se i izvan Bele Crkve, povezujući Čehe iz cijele Srbije kroz mrežu tradicionalno nazvanih Češka beseda, od Beograda do Kragujevca. Ove udruge, zajedno s Nacionalnim vijećem, čine temelj zajednice koji Češku kulturu čini živom i dinamičnom u srpskom društvu.

Kroz sve ove napore, češka zajednica u Srbiji nastavlja njegovati svoje korijene, pritom obogaćujući multikulturalni pejzaž zemlje i promičući vrijednosti razumijevanja, suradnje i kulturne raznolikosti.

 

Projekt  se realizira uz potporu Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama. Sadržaj ne odražava mišljenja i stavove financijera, već uređivačke koncepcije medija.