Dužijanca u Maloj Bosni

FOTO: Snežana Vujković Lamić
MALA BOSNA – Svečanim ulaskom u crkvu i blagoslovom ovogodišnjeg žita započela je proslava Dužijance u župi Presvetog Trojstva u Maloj Bosni. Ovogodišnji predvoditelji žetvenih svečanosti, bandaš Marinko Vidaković Dokman i bandašica Snežana Lulić prinijeli su na oltar kruh od ovogodišnjeg brašna kao i krunu Dužijance u Maloj Bosni. U tome su im pomogli mali bandaš Matej Vujković Lamić i dvije male bandašice Dragana Jurić i Ivana Tikvicki.
Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Dražen Skenderović uz braću svećenike mons. dr. Andriju Anišića, domaćina vlč. Dragana Muharema, te pomoć bogoslova Bogdana Rudinskog.
U prigodnoj homiliji vlč. Skenderović je istaknuo značaj zemlje za čovjeka, te je naglasio kako je zemlja dar od Boga i da Bog po plodnosti zemlje pokazuje svoju naklonost prema čovjeku. »Čovjek iako je slika Božja i prvi među ostalim stvorenjima nema nikakva prava nad zemljom. Vlasništvo nad njom nije njegova stečevina koju je radom zaradio, nego suprotno tome, čovjeku je zemlja dar, koji zahtjeva uzdarje.«
Na kraju misnoga slavlja, domaćin, vlč. Muharem je zahvalio svima i istaknuo kako je Dužijanca u Maloj Bosni zapravo počela čišćenjem žita, zajedništvom koje je okupljenima bilo na radost. Kako je rekao, to je prava Dužijanca, zahvala u zajedništvu.
Kruna ovogodišnje Dužijance u Maloj Bosni je slika od slame, koju je izradila slamarka Kata Skenderović, a tema je zahvala za 10 godina svećeništva tamošnjeg župnika vlč. Muharema. Na slici su simboli svećeničkog poziva: evanđelistar, štola, kalež, hostija… te slova ADSUM koja na latinskom znače »Evo me«, a to su riječi koje svećenik izgovara kod svećeničkog ređenja. Također na slici se nalaze i godine 2009.-2019. koje predstavljaju deset godina svećeništva.
Za večernje sate planirano je tradicionalno bandašicino kolo, no nakon nekoliko odigranih kola kiša je pokvarila planove. Slavlje Dužijance je uz ansambl Ruže, nastavljeno u župnoj dvorani.