U Subotici otvorena izložba slika s prošlogodišnje likovne kolonije Bunarić

SUBOTICA – Motivi krajolika, žitnih polja, ali i figurativnih prikaza u raznim slikarskim tehnikama mogu se vidjeti na slikama nastalim na Međunarodnoj likovnoj koloniji Bunarić 2018. Kako je i uobičajeno, slike nastale na ovoj koloniji izlažu se godinu dana kasnije, a u susret novom izdanju ove likovne manifestacije koja se priređuje u čast subotičke žetvene svečanosti Dužijance. Tako je i bilo u subotu navečer, 27. srpnja, u HKC-u Bunjevačko kolo, čiji likovni odjel organizira tu koloniju.
Predstavljena su djela 14-ero gostujućih slikara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te iz Srbije, i oko 30-ak »domaćih« slikara koji djeluju pri Bunjevačkom kolu. Oni su načinili ukupno 80 slika. Većinom je riječ o tehnici ulje na platnu, ali je bilo i drugih tehnika – pastela, akvarela i kombiniranih tehnika.
Navodeći stih iz pjesme Olivera Dragojevića, u kojem se kaže kako je pjevač »iscijedio dušu u pjesmu«, velečasni Dragan Muharem je u govoru prije otvorenja izložbe ukazao na bit umjetničkoga stvaranja.
»Ima li što ljepše i slikovitije nego reći što to i kako umjetnik čini – daje cijeloga sebe. Daje vlastitu dušu i pretvara je u boje, zvuke i riječi. Slike koje nas okružuju i koje promatramo su upravo istisnute boje duše svakog pojedinog autora. Zamislite s koliko pijeteta i poniznosti moramo stati pred svaku sliku i s tom sviješću da se na platnu iscijedila duša, iscijedilo srce, intima jednoga slikara. A pogled na sliku pogled je u dušu«, kazao je Muharem.
Kako je dodao, nije nimalo lako biti umjetnikom.
»To znači biti spremnim izložiti sebe i vlastitu intimu, najdublje osjećaje pred oči znatiželjnika. A hoće li ti znatiželjnici vidjeti bit i moći ispod površine zagrabiti i vidjeti dublje? Utopiti se u platno i prodrijeti u dušu koja je tamo iscijeđena? Posjetitelji ove izložbe ulaze u jedan poseban svijet u kojem nije važno je li tko bolje naslikao i bolje se izrazio. Duša mora biti i dijelom promatrača. Jer, ostaje samo ono što je duhom prožeto«, naveo je Muharem.
Izložbu slika nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji Bunarić 2018. svečano je otvorio konzul prvog razreda Hrvatske u Subotici Mihael Tomšić.
Predsjednik HKC-a Bunevačko kolo Lazar Cvijin zahvalio je voditelju Likovnog odjela Željku Vidakoviću na organizaciji, kako kolonije tako i na uloženom trudu za ovu izložbu. Također se zahvalio i članici Odjela Josipi Križanović koja je značajno pridonijela organizaciji kolonije.