Dužijanca u Mirgešu

Mirgeš je svoju Dužijancu proslavio u nedjelju, 6. kolovoza u mjesnom Domu kulture.

Svetu misu, kao zahvalu Gospodinu na novome kruhu, ovom je prigodom predvodio bilježnik i arhivar Subotičke biskupije vlč. Dražen Skenderović, uz koncelebraciju tavankutskog župnika vlč. Marijana Vukova.

Nositelji žetvene svečanosti bili su tavankutski bandaš i bandašica Luka Balažević i Maja Vuković, a proslavi su prisustvovali i glavni bandaš i bandašica ovogodišnje Dužijance Petar Vukmanov Šimokov i Dunja Šimić, bandašica iz Male Bosne Martina Stantić i bandašica iz Bajmaka Lena Crnković.

»U vjeri starih naroda zemlja je uvijek smatrana darom. Zemlja je Božji dar koji na poseban način može uspostaviti duboke veze između naroda i Boga kao njezina darivatelja. To je na neki način i naša Dužijanca. Zemlja je izričaj Božje milosti, jer je svome narodu predaje Bog kao darivatelj svih dobrih darova i vječni govornik svih riječi… Zemlja omogućava mirno uživanje u krugu života koji se očituje u vremenu sijanja i u vremenu žetve. Zahvalnost se uvijek temelji na priznavanju i prepoznavanju Stvoritelja Boga Oca, kao jedinog apsolutnog vladara i vlasnika zemlje, a čovjeka kao upravitelja i održavatelja njezine vrijednosti. Stoga vjernost zemlje i njezinih plodova valja razumijevati u okvirima dara i uzdarja… Kad čovjek iz svog ponašanja i svijesti izostavi zahvalnost Bogu kao darivatelju, u opasnost dovodi svoju opstojnost o zemlji koju mu je Bog dao. Zato je važna naša zahvala«, naveo je među ostalim u svojoj propovijedi vlč. Skenderović.

Proslavi žetvene svečanosti u Mirgešu, u ime Udruženja bunjevačkih Hrvata Dužijanca, prisustvovao je Miroslav Kujundžić.

Nakon mise, u dvorištu Doma kulture održano je druženje uz tamburaše i igru u kolu.