Dužijanca u Đurđinu

Žetvena svečanost Dužijanca održana je u nedjelju, 6. kolovoza u Đurđinu. Đurđinski bandaš i bandašica ove godine bili su Josip Dulić i Dijana Orčić u pratnji malog bandaša Jakova Dulića i malih bandašica Nine i Ane Dulić. Misno slavlje u crkvi sv. Josipa Radnika predvodio je isusovac Marijan Steiner iz Beograda uz koncelebraciju vlč. Franje Ivankovića iz Žednika i mjesnog župnika Daniela Katačića.

»Dužijanca je čvrsta stina naše povijesti i dokle god je budemo pisali, dokle god budemo bili na nju ponosni bit će i nas na ovim prostorima i znat će se da smo mi narod koji je ovdje svoj na svome i koji ovdje pripada«, rekao je vlč. Katačić. Zahvalio se on i slamarki iz Đurđina Mariji Vidaković koja svake godine napravi sliku od slame za Dužijancu te zboru Laudanti iz novosadske župe Ime Marijino.

Na misnom slavlju sudjelovali su djeca i mladi u bunjevačkoj nošnji. Među njima bili su i bandaši iz Male Bosne, Žednika i Subotice. Na slavlju je među uzvanicima bio i direktor Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca Marinko Piuković te predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Navečer se u dvorištu župe održalo Bandašicino kolo, a prije toga manifestacija Rič pod đermom koja je ove godine bila posvećena biskupu Lajči Budanoviću povodom obljetnice 150 godina od njegova rođenja. Više o toj manifestaciji čitajte na našim stranicama kulture.

.

.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice