Dvodnevna turneja HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta u Našičkom kraju

NAŠICE – HKPD Matija Gubec iz Tavankuta gostovao je 15. i 16. lipnja na dvodnevnoj turneji u Našičkom kraju. Prvog dana gostovali su u Jelisavcu, mjestu nadomak Našica, nastanjenom pretežito slovačkom nacionalnom manjinom. Naselje Jelisavac u subotu je proslavilo svoju 130. obljetnicu postojanja i 130 godina od dolaska Slovaka u ovo naselje. Tim povodom održan je bogat kulturno-umjetnički program u okviru kojega su nastupala društva iz Nižne iz Slovačke, Vinge iz Rumunjske, nacionalne manjine Hrvatske – Mađari iz Belog Manastira, Česi iz Končanice, potom KUD Lisinski iz Našica i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta te domaćini KUD Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca.
Drugog dana u Našicama, uz proslavu 130 godina neprekidnog rada i djelovanja HKD Lisinski i 790. godišnjice od spomena grada Našica, održana je također obljetnička 25. Antunovska smotra folklora. Smotru je organizirao HKD Lisinski pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Grada Našica i Turističke zajednice Grada Našica. Na ovogodišnjoj smotri nastupilo je 11 KUD-ova s više stotina članova, a sam naziv ističe da su se u Našicama okupili i gosti iz Slovačke, Rumunjske i Srbije. Folklorni program se održao nakon mimohoda svih sudionika ulicama Našica, na ljetnoj pozornici pokraj pokraj dvorca Pejačević, a program je vodio poznati Našičanin Branko Uvodić.
Duga veza prijateljstva Tavankućana i Našičana traje već skoro jedno desetljeće. Tavankućani su godinam gosti na jesenskoj manifestaciji Dani slavonske šume, u okviru koje Tavankućani predstavljaju svoj turistički program, dok predsjednik turističke zajednice Našica Srećko Perković, te predstavnici slovačke manjine Branko i Ivanka Prišć godinama sudjeluju na tavankutskom festivalu voća.