Europska unija pomaže suradnju škola iz Srbije, Hrvatske i Slovenije kroz program Erasmus +

Jedan od najpoznatijih europskih programa za mlade je Erasmus+, a tek mali postotak mladih je sudjelovao u njemu, a većina niti ne zna za njega.

Srbija je punopravni član ovoga programa od 2019. godine, a u razdoblju od 2021. do 2027. ovaj program nastoji osigurati sudjelovanje još većem broju sudionika i organizacijama koje se bave pitanjima inkluzivnosti, zelenim inicijativama i digitalizacijom, jačanjem građanskih vrijednosti, dijalogom kultura, tolerancijom i razumijevanjem društvenog, kulturnog i povijesnog naslijeđa.

Jedna od organizacija koja je aplicirala na ovaj program, dobila potporu i uspješno ga provodi je Institut za pozitivnu psihologiju iz Novog Sada s projektom pod nazivom »Škola u kojoj cvjetaju snage« (The curious and flourishing schools – Positive education in building of character strenghts and virtues).

Projekt je odobren i financiran od Europske unije u okviru programa Erasmus+.

»U okviru projekta dizajniran je program za primjenu pozitivnog obrazovanja u redovnoj nastavi kroz radionice za učenike osnovnih škola, započeto je znanstveno istraživanje efekata programa na blagostanje učenika, organizirana je i prva razmjena učenika i nastavnika iz Srbije i Slovenije u Hrvatsku, a planirana je i razmjena u Sloveniju, kao i pripremanje priručnika za primjenu pozitivnog obrazovanja u osnovnim školama, koji će pored teorijskog osvrta na pozitivnu psihologiju i pozitivno obrazovanje, imati i praktični dio koji će se sastojati od scenarija radionica za učenike kao i uputstva za nastavnike o načinima integriranja principa pozitivnog obrazovanja u redovnu nastavu«, objašnjava koordinatorica projekta dr. sc. Danijela Radović.

Cilj programa Erasmus + je da, kroz cjeloživotno učenje, podrži obrazovni, profesionalni i osobni razvoj pojedinaca u području obrazovanja, obuka, omladine i sporta.

Trenutačni program ima proračun od 26 milijardi eura i pruža mogućnost za više od četiri milijuna ljudi da se školuju, obučavaju, steknu radno iskustvo i volontiraju u inozemstvu.