Godišnji koncert tamburaša HKPD-a Matija Gubec iz Rume

Dugogodišnja praksa HKPD-a Matija Gubec iz Rume je organizirati dva koncerta njihovog Velikog tamburaškog orkestra tijekom godine. Prvi godišnji koncert rumska hrvatska udruga uglavnom održava u proljeće. Ove godine zbog specifične epidemijske situacije, on nije održan. Uz nekoliko mjeseci zakašnjenja i uz minimalno prisustvo publike, kako bi se ispoštovale sve propisane epidemiološke mjere, redoviti godišnji koncert HKPD-a Matija Gubec iz Rume ipak je održan u subotu, 26. rujna, u prostorijama te udruge.
Ove godine rumska udruga obilježava 117 godina kontinuiranog rada. Na subotnjem koncertu izveli su i nekoliko kompozicija koje su, unatoč novonastaloj situaciji, uspjeli uvježbati.
»Kako bi održali kontinuitet naših nastupa i rada Društva riješili smo održati koncert u nešto izmijenjenim uvjetima, točnije prilagoditi se okolnostima u kojima trenutno živimo. Mislim da je naš nastup u potpunosti uspio. Odsvirali smo nekoliko kompozicija koje smo unatoč novonastaloj situaciji uspjeli uvježbati«, istaknuo je voditelj i dirigent Velikog tamburaškog orkestra Josip Jurca.
S obzirom da novonastala situacija zahtijeva određenu distancu u zatvorenom prostoru, Jurca navodi da su sve probe tamburaša bile prilagođene epidemiološkim mjerama. Dodaje i kako mu je žao što ove godine nije bilo planiranih nastupa i gostovanja.