I ove godine DSHV obilježio »Debo četvrtak«

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini obilježio je u četvrtak, 11. veljače, primjereno protuepidemijskim mjerama koje su na snazi, Debo četvrtak. Uz članove Predsjedništva DSHV-a iz Subotice te djelatnika Ureda, na proslavi su bili i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ i medija na hrvatskome te svećenik Katoličke Crkve. Na ovaj način DSHV daje svoj prinos očuvanju bogatog kulturnog nasljeđa bunjevačkih, ali i šokačkih Hrvata.
Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je ovom prigodom istaknuo kako Hrvati u Vojvodini s ponosom čuvaju svoju bogatu kulturnu baštinu, da su na nju ponosni i da u njoj, baštineći je, nalaze i zaloge vlastite budućnosti. Ona će, pak, biti izvjesnija i s više perspektiva ukoliko se unutar hrvatske zajednice nastavi zajedno i u sinergiji svih institucija, ustanova i udruga djelovati na ostvarenju definiranih ciljeva, čemu, kako je dodao, u proteklih nekoliko godina i svjedočimo.
»Tih uspjeha će biti i više i bit će ih jednostavnije ostvariti ukoliko i nadalje bude postojala ‘kičma’ naše zajednice – jedina relevantna politička stranka – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji je, unatoč različitim aktivnostima koje su bile poduzimane u proteklih sada već godinu dana da se on ukloni s društvene scene, i dalje aktivan i snažan čimbenik u životu hrvatske zajednice u Srbiji. Tako će biti i nadalje«, zaključio je predsjednik Žigmanov.
Debo četvrtak je posljednji četvrtak prije Čiste srijede, dana kada počinje korizma u Katoličkoj Crkvi, u kojem se za predstojeće vrijeme posta i drugih odricanja svaki čovjek malo opustio i pripremao tako da je na ovaj dan io devet puta. Na taj način, vjerovalo se, skupio bi dosta energije da može izdržati 40 dana posta i nemrsa tijekom korizme. Posljednje, deveto jelo, na debo četvrtak bili su fanki.