II. “Gastrofest” u Maloj Bosni

Udruga »Hrvatski Majur« organizirala je danas II. »Gastrofest« u dvorištu župne crkve Presvetog Trojstva u Maloj Bosni. Gastronomska manifestacija okupila je mladež iz hrvatske zajednice iz Subotice i okolice. Ovo je za njih bila prilika okusiti tradicijska bunjevačka »ila« poput junećeg gulaša, božićnog grava, uzlivance, prisnaca, tarane i pogače. Predsjednik udruge »Hrvatski Majur« Ninoslav Radak ističe kako mu je izuzetno drago što su uspjeli okupiti mlade Hrvate na drugom »Gastrofestu«, te kako je cilj Udruge okupljanje u ruralnim područjima kako bi na neki način pokrenuli lokalnu zajednicu Hrvata.

Župnik župe Presvetog Trojstva u Maloj Bosni Dragan Muharem ovom je prigodom rekao kako je sretan što naziv udruge »Hrvatski Majur« nosi ime naselja koje pripada njegovoj župi. »Drago mi je što se mladi ljudi trude očuvati taj toponim mjesta koje je nekad brojalo oko 200 salaša, a sada nažalost postoji još par njih. Bez obzira na to, svake godine tamo održavamo proštenje, a ova udruga mladih je ove godine pomogla to realizirati«, rekao je vlč. Muharem.

Predsjednik Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Marin Piuković smatra kako su ovakve manifestacije značajne, jer čuvaju hrvatski identitet kod mladih na način da im se prezentira gastronomska ponuda našeg podneblja.

Potporu ovom projektu pružio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta i NIU »Hrvatska riječ«, a nazočne je zabavljao Ansambl »Ruže«.