Šezdeset zajedničkih godina Marka i Đule Tonković

Mirko (1936.) i Julijana (1941.) Tonković, poznatijima kao Marko i Đula, proslavili su 60. godišnjicu braka 16. rujna 2023. godine.

Slavlje je započeto svetom misom u Aleksandrovu u župi Marije Majke Crkve, gdje su skupa s ostalim jubilarcima zahvalili Bogu za sve što je bilo, ali i za ono što još dolazi. Nakon svete mise, skupa s rodbinom, slavlje je nastavljeno u restoranu Dukat s ansamblom Hajo, a čak se i đuvegija uhvatio u koloIako je proslava bila u rujnu, datum kada su se Marko i Đula uzeli (vjenčali) bio je 9. lipnja 1963. godine, nakon tri godine zabavljanja.

Prvi put su se vidjeli kod Đuline tete i tetka, a Marku su oni bili stric i strina. Razlog njihovog susreta bio je disnotor (kolinje), iako Đula provotno nije došla u varoš kod tete, već u svoju kuću, a Marko je bio pozvan na disnotor.

Kad su se vjenčali, stanovali su na Markovom salašu iza Gabrića, kod Šimokovog križa. Bavili su se se poljoprivredom i stočarstvom. Markovi roditelji su 1966. godine otišli u grad, do tada su živjeli svi skupa na salašu. Pred Materice 1977. u subotu poslijepodne počinje njihov život u varoši.

»Mladima bi samo dao jedan s’vit: triba bit smiren, imat poštovanja jedno prema drugom, triba bit kršćanin. Uvik bude malo pripirke u životu, al to sve mož divanom i dogovorom razrišit«, kaže Marko, a Đula dodaje: »Triba pokadgod ćutit i slagat se. To je recep za brak, popuštat jedno drugom. Nema tog da ‘neću više trpit’. Ako smo se i posvađali, oma sam se vratila natrag i pomirili smo se. Ne mož čovik stalno bit u pravu, mora se i to privatit«.

Marko Tonković je čitav život uz Crkvu, uz hrvatsku zajednicu, jedan je od osnivača Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Svoj doprinos su dali i župi, te su ugledni članovi župne zajednice.