Jednokratna pomoć države

Do sada je država isplaćivala jednokratnu pomoć za mlade, odnosno za uzrast od 16 do 30 godina, a sada su u tijeku prijave za jednokranu pomoć države za djecu do 16 godina starosti. Prijave su počele 20. kolovoza i traju narednih mjesec dana (do 20. rujna).

Pravo na ovu financijsku pomoć imaju i djeca koja nisu dobila pomoć za mlade, odnosno rođena poslije 21. studenoga 2006.

Pravo na podnošenje prijave ima majka djeteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj. Samohrani očevi prilikom prijave trebaju podnijeti i digitaliziranu kopiju pravosnažne sudske odluke na temelju koje se vidi da sami obavljaju roditeljsko pravo. Hranitelji djeteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, kao i primaoci novčane socijalne pomoći su izuzeti od prijavljivanja i njima će novčana pomoć biti uplaćena automatski.

Kako prenosi N1 isplata novčena pomoći počet će od 25. rujna i trajat će najkasnije do 1. listopada.

Da bi se prijavili potrebno je u Google pretraživač ukucati идп.трезор.гов.рс i kliknuti na »Podnošenje prijave« te prilikom prijave majka, kao podnosilac unosi broj osobne iskaznice i svoj matični broj, te naziv banke u kojoj želi da joj bude isplaćen novac. Iako na početku djeluje da se ne zna, jesu li sva djeca obuhvaćena jednom prijavom. Nakon nekoliko minuta moguće je otići u polje »Provjera statusa prijave« i tamo se može provjeriti jeli prijava obuhvatila svu djecu. Pravljivanje se vrši vrlo jednostavno i potrebna je svega jedna minuta.