Sljedećeg tjedna počinje školska godina

Prethodna školska godina završila je tragično i kraće nego je planirana, no iako je raspust trajao dulje nego obično, ljetni odmor je ipak mnogima, osobito đacima bio kratak. Već krajem sljedećeg tjedna – 1. rujna počinje još jedna školska godina. Mnogi bi rekli ista kao i uvijek, no ipak ima malih izmjena i razlika osobito kada su u pitanju škole u Vojvodini i škole u centralnoj Srbiji. Iako su se najavljivale promjene i izmjene u školstvu, po svemu sudeći (jer ih nema na vidiku) učenici se vraćaju na ustaljeni režim nastave.

Prvo polugođe za učenike u Vojvodini, traje do 23. prosinca, dok za učenike u centralnoj Srbiji traje sve do 29. prosinca. No, kako stoji u pravilniku: pripadnici vjerskih zajednica koje obilježavaju blagdane po gregorijanskom kalendaru imaju pravo da 25. prosinca, na Božić, kao i za Uskrs počev od Velikog petka ne rade. To se odnosi na učenike i nastavnike na teritoriju centralne Srbije, dok su ovi blagdani kada je u pitanju Vojvodina uključeni u planirani raspust. Jesenji raspust učenici u Vojvodini ove godine neće imati.

Drugo polugođe počinje 15., odnosno 22. siječnja za učenike u centralnoj Srbiji. Novi odmor najavljen je već za veljaču i to zbog Dana državnosti Srbije – Sretenja, pa će učenici biti na kratkom odmoru od 15. do 18. veljače.

Najveća razlika je vezana za proljetni raspust koji će u centralnoj Srbiji biti obuhvaćen u cjelosti od 27. travnja do 7. svibnja, dok će u Vojvodini biti iz dva dijela. Zbog katoličkog Uskrsa odmor će trajati od 28. ožujka do 3. travnja i zbog Praznika rada, te pravoslavnog Uskrsa od 1. do 6. svibnja.

Kada je u pitanju kraj školske godine, eto radosti za sve đake, školska godina za osnovne se završava ranije nego prethodnih godina, te će tako ljetni odmor početi 14. lipnja, dok se polaganje male mature planira također ranije u odnosu na prošlu godinu – od 17. do 19. lipnja. Kada je riječ o srednjoškolcima oni će školsku godinu privesti kraju nešto kasnije – 21. lipnja.