Jesenji izlet

U subotu, 8. listopada, učenici srijemskomitrovačkih osnovnih škola koji pohađaju nastavu iz predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture pošli su na jesenski izlet u Stari Slankamen. Učenicima iz Srijemske Mitrovice se pridružilo i šest učenika iz Sota i Šida koji pohađaju ovaj predmet. Organizator izleta je bio Hrvatski kulturni centar Srijem – Hrvatski dom, a vodiči su bili nastavnik hrvatskog jezika Dario Španović, te župljani Olivera Golijanin i Sara Žurovski. 

Na ovom cjelodnevnom izletu djeca su imala priliku sudjelovati u igrama i kreativnim aktivnostima koje su vodiči pripremili. Snalaženje u prirodi, postavljanje logorske vatre i šatora, pravljenje kreativnih radova s lišćem i jesenskim plodovima su bile samo neke od aktivnosti u kojima su djeca provodila vrijeme u Slankamenu. Neki od učenika su imali priliku prvi puta koristiti ribički štap i isprobati se u ribolovu.  

»Najviše mi se svidjelo podizanje šatora na plaži i šetnja kroz selo. U šetnji smo vidjeli labudove, patke i ptice, a čamci koji su prolazili rijekom su nas pozdravljali sirenom dok smo im mi mahali«, izjavio je učenik petog razreda osnovne škole Nikola Glujić.  

U podne djeca su dobila lunch pakete osigurane od Hrvatskog nacionalnog vijeća te nakon kratke pauze grupa se uputila u šetnju kroz selo gdje su se djeca upoznala s tradicijom ribolova  karakterističnim za ovaj kraj. Na obalama rijeke djeca su imali priliku promatrati čamce, ribičke mreže, ali i biljni i životinjski svijet koji je posebice privukao pažnju najmlađih. Šetnja se završila odlaskom do obližnjeg brda s koje se pruža širok pogled na ušće Tise u Dunav i jedinstveni spoj Srijema, Banata i Bačke. Prije polaska doma djeca su imala mogućnost uživati u slobodnom vremenu na školskom igralištu, a vodiči su proglasili pobjednike kreativnog natječaja za najljepšu fotografiju s izleta. 

»Danas sam prvi put pecao, jako mi se svidjelo. Upecali smo nekoliko ribica i naučili kako da stavljamo mamac. Također sam uživao gledajući brodove i čamce koji su plovili Dunavom. Jedva čekam sljedeći izlet!«, rekao je učenik četvrtog razreda osnovne škole Noa Žarko.

Potpora za realizaciju projekta: Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice