Nastavak projekta Erazmus + K2 »Povratak korijenima« u Subotici

Nakon susreta učenika gradišćanskih, moliških te bunjevačkih Hrvata i učenika iz Bakra (Hrvatska), koji je održan proljetos u Bakru, ovog tjedna su se u okviru projekta Erazmus + K2 »Povratak korijenima« u Subotici susreli učenici-vršnjaci iz Italije, Austrije, Hrvatske s ovdašnjim učenicima koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku. 

U okviru ovog projekta od 10. do 14. listopada održano je više radionica, kao što su slamarska radionica, radionica pravljenje lutaka od kukurozovine, radionica pucanje bičem i kuharska radionica, likovna radionica i radionica izrade starih igara, a napravljene su i narukvice prijateljstva. Učenici su u Subotici posjetili Franjevačku crkvu, Gradsku kuću i Sinagogu, djeca su bila i na izletu u Novom Sadu, gdje su posjetila Petrovaradinsku tvrđavu, kuću bana Jelačića i Crkvu Imena Marijinog, a posjetila su i ZOO vrt na Paliću.

Očuvanje nematerijalne kulturne baštine

»Na ostvarivanju ovoga projekta počeli smo raditi prije dvije godine, ali zbog korone smo bili spriječeni krenuti u konkretnu realizaciju, te će iz tih razloga projekt trajati tri godine. I ovaj susret učenika održan je u cilju očuvanja baštine, kulture i jezika. Zajedničkim aktivnostima izrađujemo razlikovni rječnik s dječjim ilustracijama, koji će naknadno biti tiskan. Odabrali smo 50 riječi, a svatko je od njih napisao kako se na njihovom narječju govori ista riječ. Djeca su od svojih najbližih sakupljali riječi, stare pjesme, načine dječjih igara, ali i recepte. Radimo i na našoj tradicijskoj kuharici, koja će se također tiskati«, kaže učiteljica u subotičkoj Osnovnoj školi Ivan Milutinović Sanja Dulić.

»Cilj projekta je da se bogata tradicija naših predaka prenese na mlađe generacije, a da oni sa svojim vršnjacima razmjenjuju svoja znanja i iskustva, uče čuvati nematerijalnu kulturnu baštinu, uče o hrvatskom narječju. Čeka nas na proljeće odlazak u Italiju i Austriju, gdje nastavljamo s aktivnostima u svezi ovog projekta. Cilj projekta je i da djeca ostanu prijatelji i dalje, nakon završetka ovog projekta«, kaže Sanja Dulić.

Potpora za realizaciju projekta: Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice