Konferencija europske mreže za kulturno-umjetnički amaterizam AMATEO

NOVI SAD – »Mostovi stvaralaštva – Amaterizam i mladi u interkulturalnom društvu«, bila je tema dvodnevne godišnje konferencije europske mreže za kulturno-umjetnički amaterizam – AMATEO, koja se održala u Skupštini Vojvodine.
Pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević je otvarajući konferenciju koja je okupila sudionike iz 18 europskih zemalja – članove brojnih amaterskih udruga i goste, u ime Pokrajinske vlade istakla da je velika čast i zadovoljstvo što »će se u dva dana, kroz brojne sesije i diskusije pokazati koliko je amaterizam neophodan i važan u razvoju kulture kod svih nas«.
Prema njenim riječima, sa zadatom temom konferencije upravo se i slaže sve ono što je slika Vojvodine, kao pravo mjesto susretanja, preplitanja i prožimanja različitih naroda, kultura i vjera i u toj lepezi šarolikosti, koji čini njeno kulturno nasljeđe, amaterizam je neodvojivi dio, te je dodala kako su ta pitanja za nas od posebne važnosti, naročito u ovoj godini kada je grad Novi Sad Omladinska prijestonica Evrope, a 2021. – Europska prijestonica kulture.
Potpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihaly Nyilas uputio je pozdravne riječi sudionicima iz trideset sedam članica, krovnih asocijacija iz osamnaest država Europe. Nyilas je podsjetio da sam pojam amaterizma podrazumijeva bavljenje nekom djelatnošću, naročito umjetnošću, iz ljubavi i naklonosti, bez projektirane materijalne koristi. Međutim, kako on navodi, amaterizam je u proteklim vremenima zapravo imao mnogo veću ulogu nego što sama definicija kaže, pogotovo u razvoju i očuvanju nacionalnih tradicija i kolektivnih kulturnih identiteta naroda koji žive u Vojvodini. Otuda su ciljevi AMATEO europske mreže – a to su promocija kulturne kohezije, socijalna inkluzija i aktivno sudjelovanje u njegovanju demokratskih i humanističkih vrijednosti na prostoru Vojvodine ostvarivani decenijama unazad.
Na otvaranju konferencije obratila se i predsjednica Amateo mreže Suzana Fazakerlej (Danska), i izrazila zahvalnost na gostoprimstvu, ističući značaj postojanja mreže amaterskih društava i saveza.
Kao domaćin konferencije riječi zahvalnosti uputio je dr. Bato Kamberović, predsjednik Saveza umjetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.